rozkład wielomianu i jego pierwiastki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Mazi?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 29 paź 2009, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pszczyna

rozkład wielomianu i jego pierwiastki

Post autor: Mazi? »

Witam,

mam taki wielomian: x^4+9

jednak nie mam pojęcia, jak się do tego zabrać.

Z góry dziękuję za rozwiązanie.

Pozdrawiam
Mazi
Awatar użytkownika
mx2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 553
Rejestracja: 14 paź 2006, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 108 razy

rozkład wielomianu i jego pierwiastki

Post autor: mx2 »

Mazi♥ pisze:Witam,

mam taki wielomian: x^4+9
Rozumiem, że chodzi o coś takiego:
\(\displaystyle{ x^{4}+9=0}\)

Co konkretnie masz zrobić z tym ?
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1996
Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 247 razy

rozkład wielomianu i jego pierwiastki

Post autor: xanowron »

Jeżeli \(\displaystyle{ x \in \mathbb{R}}\) to równanie nie ma rozwiązań, ale może chodzi o zapisanie tego wielomianu jako iloczyn wielomianów stopnia drugiego, bo jak wiadomo istnieje twierdzenie które mówi, że każdy wielomian można zapisać jako iloczyn wielomianów stopnia co najwyżej drugiego.

Wtedy:
\(\displaystyle{ x^{4}+9=x^{4}+6x^{2}+9-6x^{2}=(x^{2}+3)^{2}-6x^{2}=(x^{2}+3- \sqrt{6}x)(x^{2}+3+ \sqrt{6}x)}\)
ODPOWIEDZ