dziedzina funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
dziedzina funkcji
\(\displaystyle{ D: x \ge 0}\)
\(\displaystyle{ x^3-4x^2 \ge 0}\)
\(\displaystyle{ x(x^2-4) \ge 0}\)
\(\displaystyle{ x(x-2)(x+2) \ge 0}\)
\(\displaystyle{ x \ge 0 \vee x-2 \ge 0 \vee x+2 \ge 0}\)
\(\displaystyle{ x \ge 0 \vee x \ge 2 \vee x \ge -2}\)
czyli \(\displaystyle{ D_{f}: x \in <-2,0> \cup <2, + \infty )}\)
\(\displaystyle{ x^3-4x^2 \ge 0}\)
\(\displaystyle{ x(x^2-4) \ge 0}\)
\(\displaystyle{ x(x-2)(x+2) \ge 0}\)
\(\displaystyle{ x \ge 0 \vee x-2 \ge 0 \vee x+2 \ge 0}\)
\(\displaystyle{ x \ge 0 \vee x \ge 2 \vee x \ge -2}\)
czyli \(\displaystyle{ D_{f}: x \in <-2,0> \cup <2, + \infty )}\)