Znajdź liczbę

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
DemoniX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 13 wrz 2008, o 12:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Puck
Podziękował: 22 razy

Znajdź liczbę

Post autor: DemoniX »

1.Znajdz liczbę, o której wiadomo, że suma tej liczby i szescianu liczby o 1 od niej mniejszej wynosi 11
2. znajdz liczbę której szescian jest równy sumie tej liczby i jej kwadratu
3. znajdz liczbe której kwadrat jest o 2 mniejszy od jej czwartej potegi

Prosiłbym o pełne rozwiązania z góry dziękuje
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Znajdź liczbę

Post autor: anna_ »

Rozwiąż równania:
1. \(\displaystyle{ x+(x-1)^3=11}\)
2. \(\displaystyle{ x^3=x+x^2}\)
3. \(\displaystyle{ x^2+2=x^4}\)
ODPOWIEDZ