reszta z dzielenia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
bartek1965
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 19 sty 2006, o 15:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kutno
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 3 razy

reszta z dzielenia

Post autor: bartek1965 »

Reszta z dzielenia wielomianu W przez \(\displaystyle{ x^{2}+5x-3}\) jest równa x-2. Oblicz rzeszte z dzielenia W przez x+3
Awatar użytkownika
Maniek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 841
Rejestracja: 11 paź 2004, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Będzin | Gliwice
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 79 razy

reszta z dzielenia

Post autor: Maniek »

wymnóż sobie \(\displaystyle{ (x^2+5x-3) (x-2)}\), a później wynik podziel przez \(\displaystyle{ x+3}\).
bartek1965
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 19 sty 2006, o 15:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kutno
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 3 razy

reszta z dzielenia

Post autor: bartek1965 »

hmm... nie bardzo rozumiem dlaczego tak
Awatar użytkownika
Maniek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 841
Rejestracja: 11 paź 2004, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Będzin | Gliwice
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 79 razy

reszta z dzielenia

Post autor: Maniek »

Mnożąc reszte razy wyrażenie przez który podzieliłeś otrzymasz główny wielomian W, a później w zadaniu masz obliczyć reszte z dzielenia W przez x+3 :/
bartek1965
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 19 sty 2006, o 15:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kutno
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 3 razy

reszta z dzielenia

Post autor: bartek1965 »

A czy głownego wielomianu nie otrzymamy mnozac wyrazenie ktore otrzymamy przez wynik i dodajac reszte?

\(\displaystyle{ W(x)=(x^{2}+5x-3){\cdot}Q(x)+r}\)
Yrch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 270
Rejestracja: 28 gru 2004, o 20:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: AGH/WEAIiE
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 29 razy

reszta z dzielenia

Post autor: Yrch »

bartek1965 pisze:A czy głownego wielomianu nie otrzymamy mnozac wyrazenie ktore otrzymamy przez wynik i dodajac reszte?

\(\displaystyle{ W(x)=(x^{2}+5x-3){\cdot}Q(x)+r}\)
Oczywiscie, ze tak.
siNister
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 16 kwie 2006, o 17:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice/Gliwice
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 16 razy

reszta z dzielenia

Post autor: siNister »

mi sie wydaje, ze zle przepisales przyklad przeciez to co napisales Ci nic nie da
bartek1965
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 19 sty 2006, o 15:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kutno
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 3 razy

reszta z dzielenia

Post autor: bartek1965 »

juz wiem ja krozwiazac

\(\displaystyle{ W(x): (x^{2}+5x-3) = Q(x) +(x-2)}\)
R(x)=x-2
R(-3)=-3-2=-5

-5 jest ta reszta
Awatar użytkownika
Sir George
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1145
Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Konopii
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 203 razy

reszta z dzielenia

Post autor: Sir George »

bartek1965 pisze:-5 jest ta reszta

Obawiam się, że to złe rozwiązanie.
Zauważ, że zarówno wielomian
\(\displaystyle{ P(x)=x^3+8x^2+13x-11=(x+3)(x^2+5x-3) + x-2}\)
jak i wielomian
\(\displaystyle{ Q(x)=x^3+8x^2+18x-14=(x+4)(x^2+5x-3) + x-2}\)
dają resztę x-2, ale w dzieleniu przez x+3 pierwszy daje resztę P(-3)=-5, a drugi resztę Q(-3)=4.

Obawiam się, że w takiej postaci, jak zostało napisane, zadanie to nie ma jednoznacznego rozwiązania.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ