Pierwiastek z liczby ujemnej?

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Bo?yn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 26 paź 2009, o 19:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jarocin
Podziękował: 3 razy

Pierwiastek z liczby ujemnej?

Post autor: Bo?yn »

\(\displaystyle{ x^{3}+2=0}\)
\(\displaystyle{ x^{3}=-2}\)
I co dalej mam wyciągnąć pierwiastek 3 stopnia z -2? Kolega twierdzi że prawidłowy wynik to: \(\displaystyle{ -\sqrt[3]{2}}\) , ale nie potrafi wyjaśnić jak do tego doszedł. Więc jak do tego dojść?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Pierwiastek z liczby ujemnej?

Post autor: anna_ »

Jeżeli \(\displaystyle{ a < 0}\) i \(\displaystyle{ n = 2k+1}\), gdzie \(\displaystyle{ k \in N ^{+}}\), to \(\displaystyle{ \sqrt[n]{a} = - \sqrt[n]{|a|}}\)
ODPOWIEDZ