Oblicz najmniejszą wartosc wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
marcin2447
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 274
Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warsaw
Podziękował: 104 razy
Pomógł: 5 razy

Oblicz najmniejszą wartosc wielomianu

Post autor: marcin2447 »

1Oblicz najmniejszą wartosc wielomianu \(\displaystyle{ w(x)=(x-1)(x-2)(x-3)(x-4)+10}\)
2Wykaż żę wielomian W przybiera wartosci dodatnie dla każdego x, gdy
\(\displaystyle{ w(x)=x^4-2x^3+2x^2-8x-8}\)
frej

Oblicz najmniejszą wartosc wielomianu

Post autor: frej »

1.
\(\displaystyle{ (x-1)(x-2)(x-3)(x-4)=(x-1)(x-4)(x-2)(x-3)=(x^2-5x+4)(x^2-5x+6)=(t-1)(t+1)}\)
gdzie oczywiście \(\displaystyle{ t=x^2-5x+5}\)
2. Nie rozumiem treści zadania... \(\displaystyle{ x=0 \Rightarrow W(0)<0}\)
Awatar użytkownika
marcin2447
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 274
Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warsaw
Podziękował: 104 razy
Pomógł: 5 razy

Oblicz najmniejszą wartosc wielomianu

Post autor: marcin2447 »

tresc jest taka jaka podałem a odnosnie 1 to jak policzyc najmniejszą wartosc
frej

Oblicz najmniejszą wartosc wielomianu

Post autor: frej »

1. Nie mów mi, że nie umiesz znaleźć minimum funkcji \(\displaystyle{ f(t)=(t-1)(t+1)+10}\)...
2. \(\displaystyle{ W(0)<0}\), więc to nie jest prawda.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Oblicz najmniejszą wartosc wielomianu

Post autor: piasek101 »

Nie powielaj wątków.
149257.htm
Awatar użytkownika
marcin2447
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 274
Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warsaw
Podziękował: 104 razy
Pomógł: 5 razy

Oblicz najmniejszą wartosc wielomianu

Post autor: marcin2447 »

czyli 9
a odnosnie 2 zle przepisałem powinno byc
2Wykaż żę wielomian W przybiera wartosci dodatnie dla każdego x, gdy
\(\displaystyle{ w(x)=x^4-2x^3+2x^2-8x+16}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Oblicz najmniejszą wartosc wielomianu

Post autor: piasek101 »

marcin2447 pisze: 2Wykaż żę wielomian W przybiera wartosci dodatnie dla każdego x, gdy
\(\displaystyle{ w(x)=x^4-2x^3+2x^2-8x+16}\)
Mam :

\(\displaystyle{ W(x)=(x^2+(\sqrt 7-1)x+4)(x^2-(\sqrt 7 +1)x+4)}\)
Awatar użytkownika
marcin2447
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 274
Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warsaw
Podziękował: 104 razy
Pomógł: 5 razy

Oblicz najmniejszą wartosc wielomianu

Post autor: marcin2447 »

a czy można tak zapisac i z tego wart min policzyc \(\displaystyle{ (t+4)(t+6)+10}\)
ODPOWIEDZ