Wyznacz dziedzinę funkcji

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Kaatie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 24 paź 2009, o 14:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Mazowieckie
Podziękował: 5 razy

Wyznacz dziedzinę funkcji

Post autor: Kaatie »

Wyznacz dziedzinę funkcji:

\(\displaystyle{ \sqrt{ \left|x \right|- \left|x-4 \right|-3 }}\)
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Wyznacz dziedzinę funkcji

Post autor: soku11 »

\(\displaystyle{ |x|-|x-4|-3\ge 0\\}\)

Żeby to rozwiązać rozbijasz x na bodajże 3 przedziały (tak, żeby wartości w obu modułach były dodatnie, ujemne oraz jeden dodatni a drugi ujemny lub odwrotnie).

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ