Uzasadnij, że - potrzebne wyjaśnienie!

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
pawelmal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 1 paź 2009, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kobiór
Podziękował: 1 raz

Uzasadnij, że - potrzebne wyjaśnienie!

Post autor: pawelmal »

Witam! Potrzebowałbym pomocy w rozwiązaniu zadania którego treść jest następująca:

Uzasadnij, że jeśli wielomian \(\displaystyle{ W(x)=ax^{7}+bx^{5}+cx{3}+dx+e}\) spełnia warunek
\(\displaystyle{ W(-1)=-W(1)}\), to \(\displaystyle{ 0}\) jest pierwiastkiem tego wielomianu.

Za pomoc dzięki!
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Uzasadnij, że - potrzebne wyjaśnienie!

Post autor: piasek101 »

Z warunku dostaniesz e=0.
ODPOWIEDZ