mam rownanie do rozwiazania
2Q^3 - 20Q^2 - 36000 = 0
pomoze ktos?
rownanie...
- Grzegorz Getka
- Użytkownik
- Posty: 224
- Rejestracja: 19 mar 2006, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WEiTI PW
- Pomógł: 4 razy
rownanie...
Możesz podzielić przez 2, a następnie schematem hornera znaleźć pierwiastki.
Edit:
Okazuje się, że jedynym pierwiastkiem jest 30.
Edit:
Okazuje się, że jedynym pierwiastkiem jest 30.
- Grzegorz Getka
- Użytkownik
- Posty: 224
- Rejestracja: 19 mar 2006, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WEiTI PW
- Pomógł: 4 razy
rownanie...
Schemat hornera dla tego przykładu:
Czyli pierwszy pierwiastek jest 30. Ze schematu hornera otrzymujesz też równanie:
\(\displaystyle{ \Large x^{2}+20x+600}\)
, które nie ma pierwiastków rzeczywistych.
Zatem odpowiedź do twojego przykładu, jest Q=30.
Czyli pierwszy pierwiastek jest 30. Ze schematu hornera otrzymujesz też równanie:
\(\displaystyle{ \Large x^{2}+20x+600}\)
, które nie ma pierwiastków rzeczywistych.
Zatem odpowiedź do twojego przykładu, jest Q=30.
- Grzegorz Getka
- Użytkownik
- Posty: 224
- Rejestracja: 19 mar 2006, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WEiTI PW
- Pomógł: 4 razy
rownanie...
"Kandydatów na pierwiastki" szukamy wśród zbioru liczb, który powstaje poprzez podzielenie wyrazu wolnego przez współczynnik przy najwyższej potędze, w tym wypadku będzie tak:
\(\displaystyle{ \Large \frac{p}{q}\in(1,-1,2,-2,3,-3,6,-6,...,30,-30,...,18000,-18000)}\)
\(\displaystyle{ \Large \frac{p}{q}\in(1,-1,2,-2,3,-3,6,-6,...,30,-30,...,18000,-18000)}\)