Proszę mi to rozwiązać. Będę wdzięczna:)
Rozwiąż równanie, rozkładając jego lewą stronę na czynniki, gdy jednym z tych czynników jest dwumian podany obok:
\(\displaystyle{ x^{3} - 6x^{2} -9x=14=0}\) , \(\displaystyle{ x+2}\)
Funkcja wielomianowa
-
- Użytkownik
- Posty: 112
- Rejestracja: 19 paź 2009, o 14:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 19 razy
Funkcja wielomianowa
\(\displaystyle{ x^3-6x^2-9x+14=0\newline
(x^3+2x^2)+(-8x^2-16x)+(7x+14)=0\newline
x^2(x+2)-8x(x+2)+7(x+2)=0\newline
(x+2)(x^2-8x+7)=0\newline
\Delta=64-28=36\newline
\sqrt{\Delta}=6\newline
x_1=\frac{8-6}{2}=1\newline
x_2=\frac{8+6}{2}=7\newline
\newline
x=-2}\)
(x^3+2x^2)+(-8x^2-16x)+(7x+14)=0\newline
x^2(x+2)-8x(x+2)+7(x+2)=0\newline
(x+2)(x^2-8x+7)=0\newline
\Delta=64-28=36\newline
\sqrt{\Delta}=6\newline
x_1=\frac{8-6}{2}=1\newline
x_2=\frac{8+6}{2}=7\newline
\newline
x=-2}\)