Jak to rozwiązać?
\(\displaystyle{ ( x+1)^{2}=4}\)
\(\displaystyle{ ( 5x-7)^{2}=9}\)
\(\displaystyle{ 5x{3}-525=0}\)
Funkcja wielomianowa
-
- Użytkownik
- Posty: 112
- Rejestracja: 19 paź 2009, o 14:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 19 razy
Funkcja wielomianowa
\(\displaystyle{ ( x+1)^{2}=4
\newline
(x+1)^2 = 2^2 \newline
x+1=2 \vee x+1=-2 \newline
x=1 \vee x=-3\newline
\newline
( 5x-7)^{2}=9\newline
(5x-7)^2=3^2\newline
5x-7=3\vee 5x-7=-3\newline
5x=10 \vee 5x=4\newline
x=2\newline x=\frac{4}{5}\newline
\newline
5x^{3}-525=0 /:5 \newline
x^3-105=0\newline
x^3=105\newline
x^3=\sqrt[3]{105}^3\newline
x=\sqrt[3]{105}}\)
\newline
(x+1)^2 = 2^2 \newline
x+1=2 \vee x+1=-2 \newline
x=1 \vee x=-3\newline
\newline
( 5x-7)^{2}=9\newline
(5x-7)^2=3^2\newline
5x-7=3\vee 5x-7=-3\newline
5x=10 \vee 5x=4\newline
x=2\newline x=\frac{4}{5}\newline
\newline
5x^{3}-525=0 /:5 \newline
x^3-105=0\newline
x^3=105\newline
x^3=\sqrt[3]{105}^3\newline
x=\sqrt[3]{105}}\)