Znajdź a i b

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
markus04
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 19 wrz 2009, o 16:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Nart
Podziękował: 4 razy

Znajdź a i b

Post autor: markus04 »

Jednym z rozwiązań równania \(\displaystyle{ 2x^{3}+ ax^{2}+2bx+10=0}\), gdzie a oraz b są liczbami całkowitymi jest liczba \(\displaystyle{ 1- \sqrt{3}}\). Znajdź a i b.

Bardzo proszę o pomoc nie mogę sobie z Tym zadaniem poradzić...
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

Znajdź a i b

Post autor: Althorion »

Spróbowałbym tak:
\(\displaystyle{ 2x^{3}+ ax^{2}+2bx+10 = 2(x - (1- \sqrt{3}))(x-a)(x-b)}\)
i po wymnożeniu patrzył, co mi mądrego wyjdzie.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Znajdź a i b

Post autor: anna_ »

Albo tak:
Podstaw \(\displaystyle{ x=1- \sqrt{3}}\)
powinno wyjść
\(\displaystyle{ 4a-2a \sqrt{3} + 2b-2b \sqrt{3}-12 \sqrt{3} +30=0}\)
\(\displaystyle{ (4a+2b) + \sqrt{3}(-2a-2b) =-30+12 \sqrt{3}}\)
ODPOWIEDZ