\(\displaystyle{ W_(x)=x^3-5x-4}\)
jest jeszcze wskazówka żeby przedstawić jeden z wyrazów w postaci sumy dwóch jednomianów ale nie wiem jak to zastosować w tym przykładzie
Wytłumaczy ktoś jak rozwiązać taki przykład ?
znajdz pierwiastki
-
- Użytkownik
- Posty: 284
- Rejestracja: 27 maja 2009, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 36 razy
znajdz pierwiastki
\(\displaystyle{ x^{3}-x-4x-4}\)
\(\displaystyle{ x(x^{2}-1)-4(x+1)}\)
\(\displaystyle{ x(x-1)(x+1)-4(x+1)}\)
\(\displaystyle{ (x+1)[x(x-1)-4]}\)
\(\displaystyle{ (x+1)(x^{2}-x-4)}\)
\(\displaystyle{ (x+1)(x- \frac{1- \sqrt{17} }{2})(x- \frac{1+ \sqrt{17} }{2}}\)
Jakoś brzydko wyszło, możesz sprawdzić, czy się zgadza?
\(\displaystyle{ x(x^{2}-1)-4(x+1)}\)
\(\displaystyle{ x(x-1)(x+1)-4(x+1)}\)
\(\displaystyle{ (x+1)[x(x-1)-4]}\)
\(\displaystyle{ (x+1)(x^{2}-x-4)}\)
\(\displaystyle{ (x+1)(x- \frac{1- \sqrt{17} }{2})(x- \frac{1+ \sqrt{17} }{2}}\)
Jakoś brzydko wyszło, możesz sprawdzić, czy się zgadza?
-
- Użytkownik
- Posty: 112
- Rejestracja: 19 paź 2009, o 14:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 19 razy
znajdz pierwiastki
\(\displaystyle{ x^3 - 5x -4=0\newline
x^3 - x - 4x -4=0\newline
x(x^2-1)-4(x+1)=0\newline
x(x-1)(x+1) - 4(x+1)=0\newline
(x+1)[x(x-1) -4]=0\newline
(x+1)(x^2 - x - 4)=0\newline
x+1=0 \Rightarrow x_1=-1\newline
x^2 -x -4 =0\newline
\Delta=1 + 16=17\newline
\sqrt{\Delta}=\sqrt{17}\newline
x_2=\frac{1+\sqrt{17}}{2}\newline
x_3=\frac{1-\sqrt{17}}{2}}\)
x^3 - x - 4x -4=0\newline
x(x^2-1)-4(x+1)=0\newline
x(x-1)(x+1) - 4(x+1)=0\newline
(x+1)[x(x-1) -4]=0\newline
(x+1)(x^2 - x - 4)=0\newline
x+1=0 \Rightarrow x_1=-1\newline
x^2 -x -4 =0\newline
\Delta=1 + 16=17\newline
\sqrt{\Delta}=\sqrt{17}\newline
x_2=\frac{1+\sqrt{17}}{2}\newline
x_3=\frac{1-\sqrt{17}}{2}}\)