Wielomian z parametrem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
ivodest
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 25 paź 2009, o 12:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pszczyna
Podziękował: 1 raz

Wielomian z parametrem

Post autor: ivodest »

Witam. Mam problem z pewnym zadaniem:

Dla jakich wartości parametru k wielomian \(\displaystyle{ W(x)}\) jest podzielny przez \(\displaystyle{ (x+1)}\):
\(\displaystyle{ W(x)=3x^3-4x^2+2kx-6}\)

Z góry dziękuję za pomoc.
Proszę również o wyrozumiałość, ponieważ to mój pierwszy post na tym forum i nie jestem pewien czy jest on dobrze napisany.
lorakesz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 669
Rejestracja: 25 mar 2008, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 198 razy

Wielomian z parametrem

Post autor: lorakesz »

\(\displaystyle{ W(-1)=0}\)
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

Wielomian z parametrem

Post autor: matshadow »

jak ma być podzielny przez x+1, to znaczy, że W(-1)=0. Podstaw sobie w miejsce iksa wartość -1, to co wyjdzie przyrównaj do zera i z tego policzysz sobie k
ivodest
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 25 paź 2009, o 12:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pszczyna
Podziękował: 1 raz

Wielomian z parametrem

Post autor: ivodest »

Łatwe, chwilowe zaćmienie umysłu, szybka odpowiedź - wielkie dzięki.
ODPOWIEDZ