\(\displaystyle{ x^{4}+x^{3}-3x^{2}-x+2 \ge 0}\)
Nie wiem jak sie za to zabrac, wiec prosze o pomoc.
rozwiaz nierównosc
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 4 wrz 2009, o 18:04
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 17 razy
rozwiaz nierównosc
Ostatnio zmieniony 25 paź 2009, o 14:30 przez miki999, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach[latex]. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 112
- Rejestracja: 19 paź 2009, o 14:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 19 razy
rozwiaz nierównosc
\(\displaystyle{ x^4 + x^3 -3x^2 -x+2 \ge 0\newline
x^4 + x^3 - 3x^2 - 3x + 2x + 2 \ge 0 \newline
x^3(x+1) - 3x(x+1) + 2(x+1) \ge 0 \newline
(x+1)(x^3 - 3x + 2) \ge 0 \newline
(x+1)(x^3 - x - 2x + 2)\ge 0 \newline
(x+1)[x(x^2-1) -2(x-1)] \ge 0 \newline
(x+1)[x(x-1)(x+1) -2(x-1)] \ge 0 \newline
(x+1)(x-1)[x(x+1) -2] \ge 0\newline
(x+1)(x-1)(x^2 + x -2)\ge 0 \newline
\Delta=1+8=9\newline
\sqrt{\Delta}=3\newline
x_1=\frac{-3-1}{2}=-2\newline
x_2=\frac{-3+1}{2}=-1\newline
(x+1)(x-1)(x+2)(x-1) \ge 0}\)
dać ostateczną odpowiedź chyba już sobie poradzisz
x^4 + x^3 - 3x^2 - 3x + 2x + 2 \ge 0 \newline
x^3(x+1) - 3x(x+1) + 2(x+1) \ge 0 \newline
(x+1)(x^3 - 3x + 2) \ge 0 \newline
(x+1)(x^3 - x - 2x + 2)\ge 0 \newline
(x+1)[x(x^2-1) -2(x-1)] \ge 0 \newline
(x+1)[x(x-1)(x+1) -2(x-1)] \ge 0 \newline
(x+1)(x-1)[x(x+1) -2] \ge 0\newline
(x+1)(x-1)(x^2 + x -2)\ge 0 \newline
\Delta=1+8=9\newline
\sqrt{\Delta}=3\newline
x_1=\frac{-3-1}{2}=-2\newline
x_2=\frac{-3+1}{2}=-1\newline
(x+1)(x-1)(x+2)(x-1) \ge 0}\)
dać ostateczną odpowiedź chyba już sobie poradzisz
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 4 wrz 2009, o 18:04
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 17 razy
rozwiaz nierównosc
nie wiem jak to dokonczyc bo nie było mnie na tyche lekcjach (choroba), mogłabys to zrobic i po krotce objasnic ?
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 16:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
rozwiaz nierównosc
Wielomian W(x) = -x^3 +5x ^2 +ax+b jest równy wielomianowi P(x)= (x-1) ^2 (c-x), gdzie c nie jest równe 1.
a) Wyznacz a,b i c.
b) Dla wyznaczonej wartości parametru c rozwiąż nierówność p(x) jest mniejsze bądź równe 0.
Prosze bardzo o szybką pomoc. Bardziej zalezy mi na podpunkcie a). Z góry
dziekuję
a) Wyznacz a,b i c.
b) Dla wyznaczonej wartości parametru c rozwiąż nierówność p(x) jest mniejsze bądź równe 0.
Prosze bardzo o szybką pomoc. Bardziej zalezy mi na podpunkcie a). Z góry
dziekuję