1. dane są wielomiany \(\displaystyle{ W(x)=2x^{2}-5x+3 i P(x)= x^{3}- 5x^{2}+2x-1}\) Jaka jest wartośc G(x)=2W(x)-P(x) tego wielomianu ??
2.Wielomian \(\displaystyle{ W(x)= x^{2}(x-2)(x-2)}\) w jakiej postaci można zapisać ??
Zadania z wielomianami
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Zadania z wielomianami
\(\displaystyle{ 1. G(x)=2(2x^2-5x+3)-(x^3-5x^2+2x-1)=...\\
2. W(x)=x^2(x-2)^2=x^2(x^2-4x+4)=...}\)
2. W(x)=x^2(x-2)^2=x^2(x^2-4x+4)=...}\)