Rozwiązywanie zadań za pomoca schematu Hornera
Rozwiązywanie zadań za pomoca schematu Hornera
jak rozwiazywac zadania za pomoca schematu Hornera? prosze o pomoc.
zalezy mi na czasie.....
zalezy mi na czasie.....
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 19:39
Rozwiązywanie zadań za pomoca schematu Hornera
musze jutro na lekcji przedstawic na czym polega schemat Hornera a nie wiem w ogole o co w nim chodzi, podobno ulatwia dzielenie wielomianow, ale w jaki sposob on dziala? prosze o przedstawienie mi tego schematu, albo chociaz link ze strona gdzie to znajde. Pozdro
Rozwiązywanie zadań za pomoca schematu Hornera
Chodzi o przedstawienie wielomianu
W(x) = a_n*x^n + a_(n-1)*x^(n-1)+...+a_1*x+a_0
W(x) = x(x(...(a_n*x + a_(n-1)) + a_(n-2)) + a_(n-3))...) + a_0
Np.:
W(x) = 5x^3 + 3x^2 + x - 1
W(x) = x(x(5x + 3) + 1) - 1
Pozdrawiam, GNicz
Ostatnio zmieniony 14 paź 2004, o 19:51 przez gnicz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 19:39
Rozwiązywanie zadań za pomoca schematu Hornera
dzieki, szukalem juz tak i google pokazuje mi strony ze schematem Hornera ktory wykorzystuje sie w informatyce....
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 17 paź 2004, o 17:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
Rozwiązywanie zadań za pomoca schematu Hornera
no to np: masz w(x)=x^4+x^3-4x^2+5x-3 d(x)=x+3
i rysujemy tabelke
| |1 |1|-4 |5|-3|
|-3| |b| | | |
| |a |c | | | r |
1,1,-4,5, to współczynniki -3 - wyraz wolny
tam po lewej na dole -3 to pierwiastek w(x)
i teraz bawimy się w ryswanko w a wstawiamy to co jest nad nim czyli 1
później mnożymy -3(z lewa na dole) przez a i wynik wstawiamy w b.
c to suma b i współczynnika wielomiany który jest nad nim(1) i potem znowu -3 X c i tak do końca... r to reszta z dzielenia
cała tabelka powinna wyglądać po rozwiązaniu tak:
| |1 |1 |-4 |5 |-3|
|-3| |-3 |6 |-6|3 |
| | 1|-2 | 2 |-1| 0|
wynik w(x)/d(x) to x^3-2x^2+2x-1 - bo od stopni w(x) odejmujemy jeden..
P.S. nie wiem czy coś z tego rozumiesz, ale ja jakbym to przeczytał to chyba bym nie zrozumiał:-)
i rysujemy tabelke
| |1 |1|-4 |5|-3|
|-3| |b| | | |
| |a |c | | | r |
1,1,-4,5, to współczynniki -3 - wyraz wolny
tam po lewej na dole -3 to pierwiastek w(x)
i teraz bawimy się w ryswanko w a wstawiamy to co jest nad nim czyli 1
później mnożymy -3(z lewa na dole) przez a i wynik wstawiamy w b.
c to suma b i współczynnika wielomiany który jest nad nim(1) i potem znowu -3 X c i tak do końca... r to reszta z dzielenia
cała tabelka powinna wyglądać po rozwiązaniu tak:
| |1 |1 |-4 |5 |-3|
|-3| |-3 |6 |-6|3 |
| | 1|-2 | 2 |-1| 0|
wynik w(x)/d(x) to x^3-2x^2+2x-1 - bo od stopni w(x) odejmujemy jeden..
P.S. nie wiem czy coś z tego rozumiesz, ale ja jakbym to przeczytał to chyba bym nie zrozumiał:-)
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 17 paź 2004, o 17:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
Rozwiązywanie zadań za pomoca schematu Hornera
ten schemat jest dobry tylko jeśli dzielnik jest dwumianem postaci x-a...
jeśli nie zrozumiałeś tego co ci wyżej napisałem to napisze ci że związany on jest z twierdzeniem Bezouta(może gdzieś znajdziesz)
jeśli nie zrozumiałeś tego co ci wyżej napisałem to napisze ci że związany on jest z twierdzeniem Bezouta(może gdzieś znajdziesz)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 19:39