Rozłóż wielomiany
\(\displaystyle{ W(x)=x^{3}-\sqrt{3}x^{2} + 4x - 4\sqrt{3}}\)
oraz
\(\displaystyle{ P(x)=x^{4}-9}\)
na czynniki. Wyznacz wspólny pierwiastek tych wielomianów.
Rozłóż wielomiany na czynniki
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 24 maja 2009, o 23:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3 razy
Rozłóż wielomiany na czynniki
\(\displaystyle{ W(x)=x^{2}(x- \sqrt{3} )+4(x-\sqrt{3})=(x-\sqrt{3})(x ^{2} +4)}\)
\(\displaystyle{ P(x)=(x^{2}-3)(x^{2}+3)=(x-\sqrt{3})(x+\sqrt{3})(x^{2}+3)}\)
wspolny czynnik chyba widac.
\(\displaystyle{ P(x)=(x^{2}-3)(x^{2}+3)=(x-\sqrt{3})(x+\sqrt{3})(x^{2}+3)}\)
wspolny czynnik chyba widac.