Witam serdecznie mam problem z następującym zadaniem z góry dziękuje za pomoc.
Oto treść : Dla jakich wartości a i b wielomian \(\displaystyle{ X ^ 3+2X ^ 2-5X+a}\) jest podzielny przez trójmian \(\displaystyle{ X ^ 2-X-b?}\)
Wartosci a i b dzielenie przez trojmian..
Wartosci a i b dzielenie przez trojmian..
Ostatnio zmieniony 24 paź 2009, o 14:34 przez miki999, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: W klamrach[latex][/latex] umieszcamy tylko wyrażenia matematyczne. Popracuj nad zapisem.
Powód: W klamrach
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11263
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3140 razy
- Pomógł: 747 razy
Wartosci a i b dzielenie przez trojmian..
wsk \(\displaystyle{ x^3+ 2x^2-5x+a= (x^2-x-b)(x-c)}\) i porownaj wspolczynniki ,
np po wymnozeniu przy \(\displaystyle{ x^2}\) bedzie wspolczynnik -c-1.
tj c=-3
np po wymnozeniu przy \(\displaystyle{ x^2}\) bedzie wspolczynnik -c-1.
tj c=-3