Wykonaj działania.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
ThorvalD
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 20 paź 2009, o 17:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: somewhere
Podziękował: 13 razy

Wykonaj działania.

Post autor: ThorvalD »

czesc. mam do was pytanie czy ponizsze rownanie mozna zrobic jakos inaczej czy tylko wszystko trzeba do wspolnego mianownika i ... tak dalej( strasznie duzo zabawy). Bo w odpowiedziach i wogole cale te rownanie , jak sie tak na nie patrzy to strasznie duzo wspolnego maja i mam wlasnie pytanie czy da sie jakos krocej je zrobic. a oto one.:

\(\displaystyle{ \frac{1}{1-x} + \frac{1}{1+x} + \frac{2}{1+ x^{2} } + \frac{4}{1+x ^{4} } + \frac{8}{1+x ^{8} } + \frac{16}{1+x ^{16} }}\)

Prosze o pomoc a najlepiej pokazanie(o ile jest) tego krotszego sposobu.

Ps;Zadanie brzmi- wykonaj dzialania.
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1996
Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 247 razy

Wykonaj działania.

Post autor: xanowron »

Zauważ co się dzieje jak sprowadzisz dwa pierwsze ułamki do wspólnego mianownika:

\(\displaystyle{ \frac{1}{1-x} + \frac{1}{1+x}=\frac{1+x+1-x}{1-x^{2}}=\frac{2}{1-x^{2}}}\)

I mamy już \(\displaystyle{ \frac{2}{1-x^{2}} + \frac{2}{1+ x^{2} } + \frac{4}{1+x ^{4} } + \frac{8}{1+x ^{8} } + \frac{16}{1+x ^{16} }}\)
I znowu dwa z brzegu do wspólnego mianownika itd.
ThorvalD
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 20 paź 2009, o 17:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: somewhere
Podziękował: 13 razy

Wykonaj działania.

Post autor: ThorvalD »

ja robilem tak ale z czasem wyjdzie tyle mnozen ze cho cho...
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1996
Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 247 razy

Wykonaj działania.

Post autor: xanowron »

Jakie mnożenia? Pokaż jak zrobiłeś, mi zmieściło się na kartce a5.
Cały czas korzystasz z tego, że \(\displaystyle{ \frac{n}{1-x^{n}}+\frac{n}{1+x^{n}}=\frac{2n}{1-x^{2n}}}\)
Awatar użytkownika
justyna1985
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 9 wrz 2009, o 10:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: KRAKÓW / BRZESKO
Pomógł: 39 razy

Wykonaj działania.

Post autor: justyna1985 »

po wyliczeniu xanowron, sprowadzamy dwa kolejne ułamki do wspólnego mianownika:
\(\displaystyle{ \frac{2}{1-x^2}+\frac{2}{1+x^2}=\frac{2+2x^2+2-2x^2}{1-x^4}=\frac{4}{1-x^4}\\\\\\ \frac{4}{1-x^4}+\frac{4}{1+x^4}+\frac{8}{1+x^8}+\frac{16}{1+x^{16}}}\)

-- sobota, 24 października 2009, 12:48 --

\(\displaystyle{ \frac{4}{1-x^4}+\frac{4}{1+x^4}=\frac{4+4x^4+4-4x^4}{1-x^8}=\frac{8}{1-x^8} \\\\\\ \frac{4}{1-x^4}+\frac{4}{1+x^4} +\frac{8}{1+x^8}+\frac{16}{1+x^{16}}= \frac{8}{1-x^8}+\frac{8}{1+x^8} +\frac{16}{1+x^{16}} \\\\\\ \frac{8}{1-x^8}+\frac{8}{1+x^8}=\frac{8+8x^8+8-8x^8}{1-x^{16}}= \frac{16}{1-x^{16}} \\\\\\ \frac{8}{1-x^8}+\frac{8}{1+x^8} + \frac{16}{1+x^{16}} =\frac{16}{1-x^{16}}+\frac{16}{1+x^{16}}=\\\\\\\ \frac{16+16x^{16}+16-16x^{16}}{1-x^{32}}=\frac{32}{1-x^{32}}}\)-- sobota, 24 października 2009, 13:12 --a w całości to tak by wyglądało:
\(\displaystyle{ \frac{1}{1-x} + \frac{1}{1+x} + \frac{2}{1+ x^{2} } + \frac{4}{1+x ^{4} } + \frac{8}{1+x ^{8} } + \frac{16}{1+x ^{16} }=\\\\\\ \frac{1+x+1-x}{1-x^{2}}+ \frac{2}{1+ x^{2} } + \frac{4}{1+x ^{4} } + \frac{8}{1+x ^{8} } + \frac{16}{1+x ^{16} }=\\\\\\ \frac{2}{1-x^{2}} + \frac{2}{1+ x^{2} } + \frac{4}{1+x ^{4} } + \frac{8}{1+x ^{8}} + \frac{16}{1+x ^{16}} =\\\\\\ \frac{2+2x^2+2-2x^2}{1-x^4} +\frac{4}{1+x ^{4} } + \frac{8}{1+x ^{8}} + \frac{16}{1+x ^{16}} =\\\\\\ \frac{4}{1-x^4}+\frac{4}{1+x ^{4} } + \frac{8}{1+x ^{8}} + \frac{16}{1+x ^{16}}=\frac{4+4x^4+4-4x^4}{1-x^8} + \frac{8}{1+x ^{8}} + \frac{16}{1+x ^{16}}=\\\\\\ \frac{8}{1-x^8}+ \frac{8}{1+x ^{8}} + \frac{16}{1+x ^{16}}=\frac{8+8x^8+8-8x^8}{1-x^{16}} + \frac{16}{1+x ^{16}}=\frac{16}{1-x^{16}}+ \frac{16}{1+x ^{16}}=\\\\\\ \frac{16+16x^{16}+16-16x^{16}}{1-x^{32}}=\frac{32}{1-x^{32}}}\)
ThorvalD
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 20 paź 2009, o 17:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: somewhere
Podziękował: 13 razy

Wykonaj działania.

Post autor: ThorvalD »

wielkie dzieki justyna, przede wszystkim za chec pisania tyle xD
ODPOWIEDZ