rozwiąż równanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
elcia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 192
Rejestracja: 13 sty 2008, o 11:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ;)
Podziękował: 61 razy
Pomógł: 1 raz

rozwiąż równanie

Post autor: elcia »

\(\displaystyle{ 5x ^{3}+525=0}\)
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

rozwiąż równanie

Post autor: natkoza »

\(\displaystyle{ 5x^3+525=0\\
5(x^3+105)=0\\
5(x+\sqrt[3]{105})(x^2-\sqrt[3]{105}x+\sqrt[3]{105^2})=0\\
x=-\sqrt[3]{105}}\)
Awatar użytkownika
elcia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 192
Rejestracja: 13 sty 2008, o 11:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ;)
Podziękował: 61 razy
Pomógł: 1 raz

rozwiąż równanie

Post autor: elcia »

w odpowiedziach mam:\(\displaystyle{ x _{0}=- \frac{1}{5}}\)
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10226
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

rozwiąż równanie

Post autor: Dasio11 »

No to może \(\displaystyle{ 625x^3+5=0}\) ? Podstaw sobie wynik do swojego i zobaczysz, że jest źle.
Awatar użytkownika
elcia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 192
Rejestracja: 13 sty 2008, o 11:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ;)
Podziękował: 61 razy
Pomógł: 1 raz

rozwiąż równanie

Post autor: elcia »

Pewnie popełnili błąd, bo jest podobny przykład i tam też 100 brakuje do wyciągniecia pierwiastka trzeciego stopnia.
ODPOWIEDZ