Witam
Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)= x^{4} + x^{2} + ax +}\)b,
wyznacz a i b wiedząc że wielomian jest podzielny przez \(\displaystyle{ x^{2} - 1}\)
Dany jest wielomian
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 18:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
Dany jest wielomian
Ostatnio zmieniony 22 paź 2009, o 19:40 przez Robert1234, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Dany jest wielomian
Jeżeli jest podzielny przez \(\displaystyle{ x^{2} - 1}\), to znaczy że jego pierwiastkami jest \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ -1}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(1)=0 \\ W(-1)=0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(1)=0 \\ W(-1)=0 \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 18:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin