wskazać p

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
n-ka!
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 9 paź 2009, o 19:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

wskazać p

Post autor: n-ka! »

Wielomian w(x) jest podzielny przez dwumian x-p i przez dwumian x-q wynikiem dzielenia w(x) przez x-p jest wielomian P(x)=\(\displaystyle{ -x ^{2}+10x-16}\) a dzieląc w(x) przez x-q otrzymamy wielomian Q(x)= \(\displaystyle{ -x ^{2}+52x-100}\) Oblicz W(49)

Rozwiązałem do następującego momentu
-(x-p)(x-8)(x-2)=w(x)
-(x-q)(x-2)(x-50)=W(x)

problemem dla mnie jest niewiadoma p i q. W rozwiązaniu napisane jest że p = 50. Dlaczego? skąd się to wzięło ?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

wskazać p

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ -(x-p)(x-8)(x-2)=-(x-q)(x-2)(x-50)}\)
czyli
\(\displaystyle{ -(x-p)(x-8)=-(x-q)(x-50)}\)
Rozwiń lewą i prawą stronę i porównaj odpowiednie wspólczynniki
ODPOWIEDZ