Rozwiazac uklad równan:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{1} x-y= \frac{7}{2}(\sqrt[3]{x^2y}-\sqrt[3]{xy^2})\\
\sqrt[3]{x}-\sqrt[3]{y}=3\end{arrary}}\)
stwierdzialm ze z drugiego policze x i wsadze do pierwszego i wyszlo mi
\(\displaystyle{ 27-4,5 \sqrt[3]{y}-36,5 \sqrt[3]{y^2}+2y=0}\) no i jak teraz wyliczyc miejsca zerowe, tzn jak policzyc teraz tego y ?? pomocy
rozwiazac uklad rownan.
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 9 mar 2009, o 11:29
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 6 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
rozwiazac uklad rownan.
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{1} x-y= \frac{7}{2}(\sqrt[3]{x^2y}-\sqrt[3]{xy^2})\\\sqrt[3]{x}-\sqrt[3]{y}=3\end{arrary}}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{1} x-y= \frac{7}{2} \sqrt[3]{xy} (\sqrt[3]{x}-\sqrt[3]{y})\\\sqrt[3]{x}-\sqrt[3]{y}=3\end{arrary}}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{1} x-y= \frac{7}{2} \sqrt[3]{xy} \cdot 3\\\sqrt[3]{x}-\sqrt[3]{y}=3\end{arrary}}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{1} x-y= \frac{21}{2} \sqrt[3]{xy}\\\sqrt[3]{x}-\sqrt[3]{y}=3\end{arrary}}\)
Teraz powinno być łatwiej
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{1} x-y= \frac{7}{2} \sqrt[3]{xy} (\sqrt[3]{x}-\sqrt[3]{y})\\\sqrt[3]{x}-\sqrt[3]{y}=3\end{arrary}}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{1} x-y= \frac{7}{2} \sqrt[3]{xy} \cdot 3\\\sqrt[3]{x}-\sqrt[3]{y}=3\end{arrary}}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{1} x-y= \frac{21}{2} \sqrt[3]{xy}\\\sqrt[3]{x}-\sqrt[3]{y}=3\end{arrary}}\)
Teraz powinno być łatwiej