rozwiązać nierówność W(W(x))

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Varklord
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 21 paź 2009, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kwidzyn
Podziękował: 2 razy

rozwiązać nierówność W(W(x))

Post autor: Varklord »

Rozwiązać nierówność:
\(\displaystyle{ W(W(x)) < 4x^{3}-27x^{2}+53x-25}\), jeżeli \(\displaystyle{ W(x)=x^{2}-3x+1}\)

Prosiłbym bym również o wskazówki jak to rozwiązać
Awatar użytkownika
mathX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 648
Rejestracja: 1 lis 2008, o 15:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 116 razy

rozwiązać nierówność W(W(x))

Post autor: mathX »

Hint:

\(\displaystyle{ W(W(x))=(x^{2}-3x+1)^{2}-3(x^{2}-3x+1)+1}\)


Pozdrawiam.
Varklord
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 21 paź 2009, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kwidzyn
Podziękował: 2 razy

rozwiązać nierówność W(W(x))

Post autor: Varklord »

Hmm, kompletnie nie mam pojęcia skąd to się wzieło. Możesz jakoś mi napisać co i jak podstawiałeś ? I o co chodzi w tym zapisie W(W(x))
Awatar użytkownika
mathX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 648
Rejestracja: 1 lis 2008, o 15:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 116 razy

rozwiązać nierówność W(W(x))

Post autor: mathX »

Jest to złożenie funkcji (wielomian jest też pewną funkcją).
Pod \(\displaystyle{ x}\) podstawiasz \(\displaystyle{ W(x)}\).

Przez podstawienie:

\(\displaystyle{ y=W(x)}\)

Masz wtedy:
\(\displaystyle{ W(y)=y^{2}-3y+1}\)

no i usuwasz podstawienie -- 21 października 2009, 22:37 --Jest to złożenie funkcji (wielomian jest też pewną funkcją).
Pod \(\displaystyle{ x}\) podstawiasz \(\displaystyle{ W(x)}\).

Przez podstawienie:

\(\displaystyle{ y=W(x)}\)

Masz wtedy:
\(\displaystyle{ W(y)=y^{2}-3y+1}\)

no i wstawiasz to, co było
ODPOWIEDZ