Oblicz iloczyn wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Varklord
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 21 paź 2009, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kwidzyn
Podziękował: 2 razy

Oblicz iloczyn wielomianu

Post autor: Varklord »

Obliczyć iloczyn wielomianu:

\(\displaystyle{ (x^{2}+x\sqrt{2}+1)(x^{2}-x\sqrt{2}+1)}\)

Niby proste, a wynik mi wychodzi inny niż w odpowiedziach...
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Oblicz iloczyn wielomianu

Post autor: tometomek91 »

\(\displaystyle{ x^{4}-2x^{2}+1}\)
Varklord
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 21 paź 2009, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kwidzyn
Podziękował: 2 razy

Oblicz iloczyn wielomianu

Post autor: Varklord »

odp to \(\displaystyle{ x^{4}+1}\)

tylko skąd to się wzieło ?
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11415
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Oblicz iloczyn wielomianu

Post autor: mol_ksiazkowy »

wsk \(\displaystyle{ (x^2+1)^2 -(x\sqrt{2})^2}\)
ODPOWIEDZ