Dwa zadanka. Nie wiem wogóle jak to ruszyc. Niby odpowiedź jest jasna, ale jak to matematycznie uzasadnić?
1 Zadanie:
Znajdź wszystkie pary liczb całowitych, które są rozwiązaniami równania:
x� - y� =13
2 Zadanie:
Zbadaj czy równanie:
x� - y� = 19
ma rozwiązanie, które jest parą liczb całkowitych.
Z góry dziękuję.
Zadania z wielomianów
- Black Druidess
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 21 kwie 2006, o 12:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 10 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 264
- Rejestracja: 18 lis 2004, o 21:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 42 razy
Zadania z wielomianów
1) \(\displaystyle{ x^{2}-y^{2}=(x-y)(x+y)}\)
Ponieważ obie liczby są całkowite i oba muszą być dzielnikami trzynastki, to jedna z nich musi być 13 a druga 1:
x-y=1 i x+y=13
x-y=-1 i x+y=-13
x+y=1 i x-y=13
x+y=-1 i x-y=-13
Drugie można w sposób analogiczny:
\(\displaystyle{ x^{3}-y^{3}=(x-y)(x^{2}+xy+y^{2})}\)
No i tak samo robisz i pewnie szybko dojdziesz do sprzeczności
Ponieważ obie liczby są całkowite i oba muszą być dzielnikami trzynastki, to jedna z nich musi być 13 a druga 1:
x-y=1 i x+y=13
x-y=-1 i x+y=-13
x+y=1 i x-y=13
x+y=-1 i x-y=-13
Drugie można w sposób analogiczny:
\(\displaystyle{ x^{3}-y^{3}=(x-y)(x^{2}+xy+y^{2})}\)
No i tak samo robisz i pewnie szybko dojdziesz do sprzeczności
- Black Druidess
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 21 kwie 2006, o 12:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 10 razy