znajdź resztę z dzielenia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
IceCube
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 29 wrz 2008, o 16:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 32 razy

znajdź resztę z dzielenia

Post autor: IceCube »

Kod: Zaznacz cały

Wielomian W(x) z dzielenia przez wielomian P(x)=x ^2 + x -2  daje resztę x +1. Jaką resztę daje wielomian W(x) z dzielenia przez x + 2 
Mam problem z tym zadaniem. Otóż nie wiem jak do niego podejść Może mi ktoś pomoże.

Z góry dzięki
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

znajdź resztę z dzielenia

Post autor: anna_ »

post460795.htm?hilit
IceCube
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 29 wrz 2008, o 16:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 32 razy

znajdź resztę z dzielenia

Post autor: IceCube »

nmn pisze: \(\displaystyle{ W(x) = (x^{2} - x - 2) \cdot Q(x) + x+ 1}\)
\(\displaystyle{ W(x) = (x+2)(x-1) \cdot Q(x) + (x+2) - 1\\
W(x) = (x+2)[(x-1) \cdot Q(x) +1] - 1}\)


Reszta z dzielenia \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ x+2}\) wynosi \(\displaystyle{ -1}\).
założenie rozumiem, ale nie rozumiem końcówki drugiej linijki \(\displaystyle{ (x+2)-1}\).
Dobra rozumiem że (x+2) to reszta ale skąd bierze się to - 1 ???

tak samo nie do końca rozumiem 3 linijkę tego zapisu.

Proszę o pomoc
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

znajdź resztę z dzielenia

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ W(x) = (x^{2} - x - 2) \cdot Q(x) + x+ 1\\
W(x) = (x+2)(x-1) \cdot Q(x) + (x+2) - 1\\
\\W(x) = (x+2)[(x-1) \cdot Q(x) +1] - 1}\)


II linijka
\(\displaystyle{ 1=2-1}\)
zamiast \(\displaystyle{ x+ 1}\) wstawiamy \(\displaystyle{ x+2-1=(x+2)-1}\)
czyli otrzymujemy
\(\displaystyle{ W(x) = (x+2)(x-1) \cdot Q(x) + (x+2) - 1}\)

III linijka
wyłączamy \(\displaystyle{ (x+2)}\) przed nawias
czyli \(\displaystyle{ (x+2)[(x-1) \cdot Q(x) +1]}\) dzieli się przez \(\displaystyle{ (x+2)}\), i zostaje jeszcze \(\displaystyle{ -1}\), czyli reszta jest równa właśnie \(\displaystyle{ -1}\)
IceCube
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 29 wrz 2008, o 16:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 32 razy

znajdź resztę z dzielenia

Post autor: IceCube »

wszystko dobrze a skąd bierzesz to :

\(\displaystyle{ 1 = 2 -1}\)

i to - 1 bierzesz i dopisujesz do reszty (x+2) tak ??
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

znajdź resztę z dzielenia

Post autor: anna_ »

reszta to była równa \(\displaystyle{ x+ 1}\)
Ponieważ musisz znaleźć resztę z dzielenia przez \(\displaystyle{ x+2}\), trzeba tak przekształcić wyrażenie, żeby można było to właśnie \(\displaystyle{ x+2}\) wyłączyć przed nawias

\(\displaystyle{ x+2}\) nie jest resztą resztą jest \(\displaystyle{ (x+2) - 1}\), czyli inna postać \(\displaystyle{ x+ 1}\)
IceCube
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 29 wrz 2008, o 16:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 32 razy

znajdź resztę z dzielenia

Post autor: IceCube »

ok dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ