Wyznacz wielomian.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
nexus00
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 20 paź 2009, o 20:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

Wyznacz wielomian.

Post autor: nexus00 »

Witajcie, potrzebuję pomocy w zadaniu:

Wyznacz wielomiany f(x) = u(x) - [w(x)] ² oraz g(x) = u(x) * [w(x)] ²

a) u(x) = 4x ² + 4x + 1 , w(x)= 2x - 1

Niby mniej więcej rozumiem wielomiany ale nie mam pomysłu na to zadanie... próbowałem na wszystkie sposoby. Tu zapewne trzeba będzie popodstawiać... ale proszę o pomoc, dzięki z góry ; )
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

Wyznacz wielomian.

Post autor: matshadow »

na pewno? nie wydaje mi się
\(\displaystyle{ 4x^2+4x+1-(2x-1)^2=4x^2+4x+1-(4x^2-4x+1)=8x}\)
następny spróbuj sam
nexus00
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 20 paź 2009, o 20:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

Wyznacz wielomian.

Post autor: nexus00 »

wreszcie się ktoś zlitował... próbowałem tak ale jakoś rachunkowo mi musiało pójść nie tak, bo wynik zły miałem ;P dzięki wielkie! ; )
ODPOWIEDZ