\(\displaystyle{ x ^{4}+(1-2m)x ^{2} + m ^{2} -1=0}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} =t}\)
\(\displaystyle{ 1przypadek gdy delta<0}\) ///
\(\displaystyle{ t^2 + (1-2m)t + 2m^{2} + \frac{1}{4} = 0}\)
\(\displaystyle{ delta=(1-2m) ^{2}-4(2m ^{2} + \frac{1}{4} )}\)
\(\displaystyle{ delta=-4m ^{2} -4m<0}\)
\(\displaystyle{ i wychodzi zbior m \in (- \infty , -1) \cup (0, \infty )}\) \
\(\displaystyle{ 2 przypadek gdy sa miejsca zerowe ale ujemne}\)
\(\displaystyle{ ( wtedy nie zajdzie warunek x ^{2}=t}\)
\(\displaystyle{ t _{1}*t _{2} >0}\)
\(\displaystyle{ t _{1}+t _{2}<0}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}t _{1}*t _{2} >0 \\ t _{1}+t _{2}<0 \end{cases}}\)
gdy rozwiazesz ten uklad to wyjdzie chyba dla t1*t2 \(\displaystyle{ m \in R}\)
a dla t1+t2 \(\displaystyle{ m \in (- \infty , + \frac{1}{2}}\)
i teraz czesc wspolna bedzie tlyko dla ukladu rownan czyli wyjdzie zbior
\(\displaystyle{ m \in (- \infty , + \frac{1}{2}}\)
Zależność: t_1 i t_2 są mniejsze od 0 określa zależność:
\(\displaystyle{ \begin{cases} m \in R \\ m \in (- \infty , \frac{1}{2} ) \end{cases}}\)
Natomiast brak pierwiastków:
\(\displaystyle{ m \in (- \infty ,-1) \cup (0,+ \infty )}\)
czyli ostatecznie bedzie suma dajac m nalezy do R
Parametr w zadaniu.
- kamilloo250
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 9 paź 2009, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: DAleko:)
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 2 razy
Parametr w zadaniu.
x ^{4}+(1-2m)x ^{2} + 2m ^{2} + frac{1}{4} =0
x ^{2} =t
1. przypadek - delta<0
t^2 + (1-2m)t + 2m^{2} + frac{1}{4} = 0
delta=(1-2m) ^{2}-4(2m ^{2} + frac{1}{4} )
delta=-4m ^{2} -4m<0
otrzymujemy:
m in (- infty , -1) cup (0, infty )
2. przypadek - (1)delta=0 (2)t<0
(1)delta=-4m ^{2} -4m=0
m in {-1,0}
(2)t<0
t=- frac{1-2m}{2}=m- frac{1}{2}
t<0
m- frac{1}{2}
m< frac{1}{2}
część wspólna z (1) i (2) to m in {-1,0}
3. przypadek - (1)delta>0 (2)t1+t2<0 (3)t1*t2>0
(1) m in (-1,0)
(2) m in (- infty , + frac{1}{2})
(3) m in R
część wspólna z (1) (2) (3) to m in (-1,0)
suma przypadków 1. 2. 3. to m in R
x ^{2} =t
1. przypadek - delta<0
t^2 + (1-2m)t + 2m^{2} + frac{1}{4} = 0
delta=(1-2m) ^{2}-4(2m ^{2} + frac{1}{4} )
delta=-4m ^{2} -4m<0
otrzymujemy:
m in (- infty , -1) cup (0, infty )
2. przypadek - (1)delta=0 (2)t<0
(1)delta=-4m ^{2} -4m=0
m in {-1,0}
(2)t<0
t=- frac{1-2m}{2}=m- frac{1}{2}
t<0
m- frac{1}{2}
m< frac{1}{2}
część wspólna z (1) i (2) to m in {-1,0}
3. przypadek - (1)delta>0 (2)t1+t2<0 (3)t1*t2>0
(1) m in (-1,0)
(2) m in (- infty , + frac{1}{2})
(3) m in R
część wspólna z (1) (2) (3) to m in (-1,0)
suma przypadków 1. 2. 3. to m in R
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 21 paź 2009, o 20:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: olsztyn
Parametr w zadaniu.
wykonaj dzielenie wielomianow zmiennej X z parametrem P:
a) (x^3 + (1-p)x^2 + (2-p)x-2p) : (x-p)
b) (4x^3 + 5px^2 + (p^2 + 12)x + 3p) : (4x + p)
c) (x^5 + 6x^3 + px^2 + 6x + 4p) : (x^2 + 5)
d) (p^2x^5 + 2px^4 + (p-p^2)x^3 + 5px^2 + 11x -5p +5) : (px^3 +5)
BŁAGAM!!
a) (x^3 + (1-p)x^2 + (2-p)x-2p) : (x-p)
b) (4x^3 + 5px^2 + (p^2 + 12)x + 3p) : (4x + p)
c) (x^5 + 6x^3 + px^2 + 6x + 4p) : (x^2 + 5)
d) (p^2x^5 + 2px^4 + (p-p^2)x^3 + 5px^2 + 11x -5p +5) : (px^3 +5)
BŁAGAM!!