zadania z wielominami problem ;/
zadania z wielominami problem ;/
witam mam problem z nastepującymi zadaniami nie wiem co w nich mam zrobić :/
zad 1 .
Rozłóż wielomiany na czynniki możliwie najniższego stopnia : nie działaja mi znaczki te zboku wiec sorki za problem...
a) W(x)= x(do drugiej) -49
b) W(x)= x(do trzeciej) -7x(do drugiej) -3x +21
c) W(x)= x(do drugiej)(2x-7)-2x(do drugiej) + 7 - 6
zad 2.
wykonaj działanie :
a) (xdo2 + x)do2 + (3xdo3 + 1)do2
b) (3xdo2-2)do3(4xdo2-1)
zad3
wyznacz takie wartość parametrów a i b aby liczby -1 i 3 byly pierwiastkami wielomianu równemu: w(x)=xdo3+axdo2+x+1
prosze o jaknajszybsza pomoc strasznie zależy mi na czasie i zrozumieniu tego pozdrawiam Sawik
zad 1 .
Rozłóż wielomiany na czynniki możliwie najniższego stopnia : nie działaja mi znaczki te zboku wiec sorki za problem...
a) W(x)= x(do drugiej) -49
b) W(x)= x(do trzeciej) -7x(do drugiej) -3x +21
c) W(x)= x(do drugiej)(2x-7)-2x(do drugiej) + 7 - 6
zad 2.
wykonaj działanie :
a) (xdo2 + x)do2 + (3xdo3 + 1)do2
b) (3xdo2-2)do3(4xdo2-1)
zad3
wyznacz takie wartość parametrów a i b aby liczby -1 i 3 byly pierwiastkami wielomianu równemu: w(x)=xdo3+axdo2+x+1
prosze o jaknajszybsza pomoc strasznie zależy mi na czasie i zrozumieniu tego pozdrawiam Sawik
- kamilloo250
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 9 paź 2009, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: DAleko:)
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 2 razy
zadania z wielominami problem ;/
TROOOCHE latwe te zadania.
1. tutaaj wes pod uwage wzory skroconego mnozenia
a)\(\displaystyle{ (x-7)(x+7)}\)----\(\displaystyle{ (a ^{2}-b ^{2)}}\)
b)\(\displaystyle{ x ^{3}- 3x - 7x ^{2} + 21}\) = \(\displaystyle{ x(x ^{2} -3)-7(x ^{2} - 3 )= (x ^{2} -3)(x-7)= (x- \sqrt{3} )(x+ \sqrt{3} )(x-7)}\)-- 19 paź 2009, o 16:41 --w zad. 3 podstaw za x te miejsca zerowe i powstani uklad zerowy i rozwiaz go
1. tutaaj wes pod uwage wzory skroconego mnozenia
a)\(\displaystyle{ (x-7)(x+7)}\)----\(\displaystyle{ (a ^{2}-b ^{2)}}\)
b)\(\displaystyle{ x ^{3}- 3x - 7x ^{2} + 21}\) = \(\displaystyle{ x(x ^{2} -3)-7(x ^{2} - 3 )= (x ^{2} -3)(x-7)= (x- \sqrt{3} )(x+ \sqrt{3} )(x-7)}\)-- 19 paź 2009, o 16:41 --w zad. 3 podstaw za x te miejsca zerowe i powstani uklad zerowy i rozwiaz go
zadania z wielominami problem ;/
aha czyli w 3 mam 2 rózniania zrobic ?? raz za x podstawić -1 a raz 3 ??
- kamilloo250
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 9 paź 2009, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: DAleko:)
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 2 razy
zadania z wielominami problem ;/
nom
-- 19 paź 2009, o 16:52 --
dawno to bylo ale o ile dobrze pamietam to byl taki zapis;
\(\displaystyle{ (x-a) | W(x) \Leftrightarrow W(a)=0}\)
-- 19 paź 2009, o 16:55 --
\(\displaystyle{ W(-1)= -1 +a =0}\)
\(\displaystyle{ a=1}\)
-- 19 paź 2009, o 16:55 --
a ten przyklad c w zadaniu 1 to dobrze zapisany?:)
nie zgubiles nigdzeie nawiasow??xD
-- 19 paź 2009, o 16:52 --
dawno to bylo ale o ile dobrze pamietam to byl taki zapis;
\(\displaystyle{ (x-a) | W(x) \Leftrightarrow W(a)=0}\)
-- 19 paź 2009, o 16:55 --
\(\displaystyle{ W(-1)= -1 +a =0}\)
\(\displaystyle{ a=1}\)
-- 19 paź 2009, o 16:55 --
a ten przyklad c w zadaniu 1 to dobrze zapisany?:)
nie zgubiles nigdzeie nawiasow??xD
zadania z wielominami problem ;/
a no w c sie zapodział xP ale już mi wynik wyszedł a to co pisałeś ten wzór to jest do zadania 2??
ps a jeszce z jednym zadaniem mam problemik ? ;
wiedząc , że w(x) =xdo3-2xdo2+x+1
a) w(pod pierwiastkiem2 -1) ---> -1 już nie pod pierwiastkiem
b) napisz wzór wielomianu g takiego że g(x) =w(x-1)
ps a jeszce z jednym zadaniem mam problemik ? ;
wiedząc , że w(x) =xdo3-2xdo2+x+1
a) w(pod pierwiastkiem2 -1) ---> -1 już nie pod pierwiastkiem
b) napisz wzór wielomianu g takiego że g(x) =w(x-1)
- kamilloo250
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 9 paź 2009, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: DAleko:)
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 2 razy
zadania z wielominami problem ;/
nie to taki inny wzor z twierdzenia Bezouta. a te zadanie to wes napisz w latexie bo jakos go nie moge rozczytac xD:)-- 19 paź 2009, o 17:47 --jezeli dobrze rozumien podpunkt b to muszisz po prostu za x do tego wielomianu W podstawic te (x-1).
zadania z wielominami problem ;/
to tak zadanie 2:
(x^{2}+ x)^{2}+(3x^{3}+1)^{2}
ej czemu mi wzorów nie zapisuje tak jak ma byc ??
(x^{2}+ x)^{2}+(3x^{3}+1)^{2}
ej czemu mi wzorów nie zapisuje tak jak ma byc ??
- kamilloo250
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 9 paź 2009, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: DAleko:)
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 2 razy
zadania z wielominami problem ;/
muszisz na poczatku i koncu dac latex( umiesc tekst w tym tex( masz to na gorze w edytorze tym)