Średnia arytmetyczna
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10235
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2365 razy
Średnia arytmetyczna
Jednym pierwiastkiem jest zero. Podziel ten wielomian przez \(\displaystyle{ x}\) i użyj wzoru Viete'a na sumę pierwiastków do zbadania jednego przypadku. Pozostałe dwa możesz zrobić ze wzorów na pierwiastki...
-
- Użytkownik
- Posty: 203
- Rejestracja: 19 sty 2009, o 18:38
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 1 raz
Średnia arytmetyczna
Wykonałem jużtrzy przypadki i każdy wychodzi zupełnie iny, nie ma wspólnej częsci
I \(\displaystyle{ m \in (-3, \infty )}\)
II \(\displaystyle{ m \in R}\)
III\(\displaystyle{ m \in (- \infty ,-3)}\)
I \(\displaystyle{ m \in (-3, \infty )}\)
II \(\displaystyle{ m \in R}\)
III\(\displaystyle{ m \in (- \infty ,-3)}\)