Ukłądanie równania

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
14Patryk9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 203
Rejestracja: 19 sty 2009, o 18:38
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 1 raz

Ukłądanie równania

Post autor: 14Patryk9 »

Wiadomo, ze \(\displaystyle{ x1, x2, x3}\) są pierwiastkami równania\(\displaystyle{ x ^{3} -x ^{2} -1=0.}\)
Ułóż równanie, którego pierwiastkami są:\(\displaystyle{ y1=x1+x2, y2=x1+x3 i y3=x2+x3.}\)
KPR
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 254
Rejestracja: 11 lip 2009, o 20:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 31 razy

Ukłądanie równania

Post autor: KPR »

Ze wzorów Viete'a: suma pierwiastków wynosi 1, suma \(\displaystyle{ x _{1}x _{2} +x _{2}x _{3}+x _{3}x_{1}}\), a iloczyn również 1. Teraz wystarczy z tego wyznaczyć sumę, sumę odpowiednich iloczynów i iloczyn liczb \(\displaystyle{ y _{1}, y_{2}, y_{3}}\)
14Patryk9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 203
Rejestracja: 19 sty 2009, o 18:38
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 1 raz

Ukłądanie równania

Post autor: 14Patryk9 »

czy możesz podać sumę tych odpowiedndich iloczynów, bo szczzerzze mówiąc nie mogę ich znaleźć ????//
ODPOWIEDZ