rozwiąż nierówność

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
zxcvbnm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 15 lut 2006, o 14:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 4 razy

rozwiąż nierówność

Post autor: zxcvbnm »

Rozwiąż nierówność:
\(\displaystyle{ -x ^{4}+4x ^{3}+x -21 \ge 0}\)
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

rozwiąż nierówność

Post autor: tometomek91 »

Należy znaleźć pierwiastki wielomianu (najlepiej schematem Hornera), a wtedy już łatwo określic dla jakich x jest większy równy zero.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

rozwiąż nierówność

Post autor: anna_ »

Sprawdź czy dobrze to przepisałeś.

-- dzisiaj, o 22:15 --
tometomek91 pisze:Należy znaleźć pierwiastki wielomianu (najlepiej schematem Hornera), a wtedy już łatwo określic dla jakich x jest większy równy zero.
A próbowałeś to zrobić?
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

rozwiąż nierówność

Post autor: Dasio11 »

Wolfram Alpha mówi:




\(\displaystyle{ \large x_1 =1+\frac{1}{2}\sqrt{4+\frac{1}{3}\sqrt[3]{\frac{9099}{2}-\frac{3\sqrt{3055089}}{2}}+\frac{\sqrt[3]{\frac{1}{2} \left(3003+\sqrt{3055089} \right)}}{3^\frac{2}{3}}} -}\)


\(\displaystyle{ -\frac{1}{2}\sqrt{8-\frac{1}{3}\sqrt[3]{\frac{9099}{2}-\frac{3\sqrt{3055089}}{2}}-\frac{\sqrt[3]{\frac{1}{2} \left(3003+\sqrt{3055089} \right)}}{3^\frac{2}{3}}+\frac{18}{\sqrt{4+\frac{1}{3}\sqrt[3]{\frac{9099}{2}-\frac{3\sqrt{3055089}}{2}}+\frac{\sqrt[3]{\frac{1}{2} \left(3003+\sqrt{3055089} \right)}}{3^\frac{2}{3}}}}}}}\)






\(\displaystyle{ \large x_2 =1+\frac{1}{2}\sqrt{4+\frac{1}{3}\sqrt[3]{\frac{9099}{2}-\frac{3\sqrt{3055089}}{2}}+\frac{\sqrt[3]{\frac{1}{2} \left(3003+\sqrt{3055089} \right)}}{3^\frac{2}{3}}} +}\)


\(\displaystyle{ +\frac{1}{2}\sqrt{8-\frac{1}{3}\sqrt[3]{\frac{9099}{2}-\frac{3\sqrt{3055089}}{2}}-\frac{\sqrt[3]{\frac{1}{2} \left(3003+\sqrt{3055089} \right)}}{3^\frac{2}{3}}+\frac{18}{\sqrt{4+\frac{1}{3}\sqrt[3]{\frac{9099}{2}-\frac{3\sqrt{3055089}}{2}}+\frac{\sqrt[3]{\frac{1}{2} \left(3003+\sqrt{3055089} \right)}}{3^\frac{2}{3}}}}}}}\)


No to możesz spokojnie zanieść wyniki na swoją lekcję matematyki
teraz to mnie zbanują na dobre...
ODPOWIEDZ