Wykazac ze rownanie ma pierwiastek

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Czarny69
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 18 paź 2009, o 17:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Wykazac ze rownanie ma pierwiastek

Post autor: Czarny69 »

Wykazac, ze rownanie ma w przedziale co najmniej jeden pierwiastek, gdy:

\(\displaystyle{ x ^{5}-3x-1=0}\) dla \(\displaystyle{ x \in (1;2)}\)

Dzieki z gory
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Wykazac ze rownanie ma pierwiastek

Post autor: »

Rozważmy funkcję \(\displaystyle{ f(x)=x^5-3x-1}\). Mamy:
\(\displaystyle{ f(1)=-3 \\
f(2) = 25}\)


Skoro więc funkcja ciągła na krańcach danego przedziału przyjmuje wartości różnych znaków, to wewnątrz tego przedziału musi się zerować. Formalnie stosowny argument nazywa się własnością Darboux.

Q.
ODPOWIEDZ