Pierwiastki wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
asiaaadg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 31 maja 2009, o 11:41
Płeć: Kobieta

Pierwiastki wielomianu

Post autor: asiaaadg »

Pierwiastkami wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x^{3}-x^{2}+ax+b}\) są tylko dwie liczby: \(\displaystyle{ 2}\) oraz \(\displaystyle{ -3}\).
a) oblicz a i b,
b) zapisz wielomian w postacie iloczynu czynników liniowych.
Ostatnio zmieniony 19 paź 2009, o 16:05 przez lorakesz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
binio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 14 paź 2009, o 15:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zbąszyń
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 42 razy

Pierwiastki wielomianu

Post autor: binio »

a)
Współczynniki a i b możesz obliczyć z układu równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2^{3}-2^{2}+2a+b=0 \\ (-3)^{3}-(-3)^{2}-3a+b=0 \end{cases}}\)
bankierka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 6 maja 2009, o 10:57
Płeć: Kobieta
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 6 razy

Pierwiastki wielomianu

Post autor: bankierka »

\(\displaystyle{ w(2)=0
w(-3)=0}\)

podstawiamy w miejsce x=2, y=0 i x--3 i y=0 otrzymujemy układ dwóch równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2 ^{3}-2 ^{2+2a+b=0} \\ (-3) ^{3} -(-3) ^{2} +(-3)a +b=0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 8-4+2a+b=0} \\ -27-9 +(-3)a +b=0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} b=-4-2a} \\ -27-9 +(-3)a +(-4-2a)=0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} b=-4-2a} \\ -5a=40\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=-8 \\ b=12 \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ