wyznacz b i c tak aby wielomian \(\displaystyle{ w(x)*F(x)-W(x)}\) był wielomianem zerowym
\(\displaystyle{ W(x)=2x-3}\)
\(\displaystyle{ F(x)=x^2+bx+c}\)
\(\displaystyle{ H(x)=2x^3+7^2-13x-3}\)
Wyznaczenie b i c
- grzywatuch
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 6 sie 2008, o 10:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tuchów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
Wyznaczenie b i c
\(\displaystyle{ (2x-3)(x ^{2} +bx+c)-(2x ^{3} +7 ^{2} -13x-3)=}\)
\(\displaystyle{ =2x ^{3} + 2bx ^{2} + 2cx - 3x ^{2} -36x-3c-2x ^{3} -7 ^{2} +13x+3=}\)
\(\displaystyle{ =2bx ^{2} - 3x ^{2} + 2cx -36x +13x -3c +3 -7 ^{2}=}\)
\(\displaystyle{ =2bx ^{2} - 3x ^{2} + 2cx -36x +13x -3c +3 -7 ^{2}=}\)
\(\displaystyle{ =(2b-3)x ^{2} +(2c-3b+13)x -3c +3 -7 ^{2}}\)
wiec:
\(\displaystyle{ 2b-3=0}\)
\(\displaystyle{ 2c-3b+13=0}\)
\(\displaystyle{ -3c +3 -7 ^{2}=0}\)
\(\displaystyle{ =2x ^{3} + 2bx ^{2} + 2cx - 3x ^{2} -36x-3c-2x ^{3} -7 ^{2} +13x+3=}\)
\(\displaystyle{ =2bx ^{2} - 3x ^{2} + 2cx -36x +13x -3c +3 -7 ^{2}=}\)
\(\displaystyle{ =2bx ^{2} - 3x ^{2} + 2cx -36x +13x -3c +3 -7 ^{2}=}\)
\(\displaystyle{ =(2b-3)x ^{2} +(2c-3b+13)x -3c +3 -7 ^{2}}\)
wiec:
\(\displaystyle{ 2b-3=0}\)
\(\displaystyle{ 2c-3b+13=0}\)
\(\displaystyle{ -3c +3 -7 ^{2}=0}\)
Ostatnio zmieniony 18 paź 2009, o 17:18 przez grzywatuch, łącznie zmieniany 1 raz.
- kamilloo250
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 9 paź 2009, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: DAleko:)
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 2 razy
Wyznaczenie b i c
przy opuszczaniu drugiego nawiasu nie zmieniono znaku w dwoch ostatnich liczbach xD
- grzywatuch
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 6 sie 2008, o 10:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tuchów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy