Wielomian \(\displaystyle{ W(x)=a(x-p) ^{2} (x+q)}\), gdzie \(\displaystyle{ a \neq 0}\), ma dwa pierwiastki 2 i 1, pry czym drugi z nich jest pierwiastkiem dwukrotnym. Ponadto, dla argumentu (-2) wielominan przyjmuje wartość 36.
Wyznacz wartości parametrów a, p, q.
Już ułożyłem dwa założenia:
\(\displaystyle{ W(2)=0}\)
\(\displaystyle{ W(-2)=36}\)
i właśnie nie wiem w jaki sposób zapisać założęnie z 1 jko pierwiastkiem dwukrotnym.
wiadomo,ze \(\displaystyle{ (x-1) ^{2} =x ^{2} -2x+1}\). ale nie wiem co dalej ?/
Wyznacxzanie warotści parametru
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Wyznacxzanie warotści parametru
Pierwiastkiem dwukrotnym jest p. Zatem p=1.
2 jest kolejnym pierwiastkiem więc q=-2. Wówczas:
\(\displaystyle{ W(x)=a(x-1)^2(x-2)}\)
Korzystając z faktu, że W(-2)=36 oblicz a.
2 jest kolejnym pierwiastkiem więc q=-2. Wówczas:
\(\displaystyle{ W(x)=a(x-1)^2(x-2)}\)
Korzystając z faktu, że W(-2)=36 oblicz a.