Reszta z dzielenia \(\displaystyle{ w(x)=x ^{3} - 2x ^{2} - 4x + c}\) przez dwumian x - 1 jest równa 3.
a) Wyznacz wartość parametru c.
b) Rozłóż wielomian w na czynniki.
Podpunkt a) obliczyłem i wyszło mi c=8. Ale mam problem z podpunktem b).
Wychodzą mi dwa wyniki:
1.
w(-2)=-8-8+8+8=0 więc:
\(\displaystyle{ (x ^{3}-2x ^{2}-4x+8):(x+2)= x ^{2}-4}\)
\(\displaystyle{ w(x)=(x ^{2}-4)*(x+2)}\)
2.
w(2)=8-8-8+8=0 więc:
\(\displaystyle{ (x ^{3}-2x ^{2}-4x+8):(x-2)= x ^{2}-4x+4}\)
\(\displaystyle{ w(x)=(x-2) ^{2} *(x-2)}\)
I problem polega na tym, że w odpowiedziach jest wynik \(\displaystyle{ w(x)=(x-2) ^{2}(x+2)}\). Nie wiem co robię źle. Pomocy.
Rozkład wielomianu na czynniki komplikacje
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 18 paź 2009, o 10:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 5 razy
Rozkład wielomianu na czynniki komplikacje
Też mi się tak wydawało ale nadal wychodzi mi tak samo:
\(\displaystyle{ (x ^{3}-2x ^{2}-4x+8):(x+2)=x ^{2}-4}\)
\(\displaystyle{ x ^{3}+2x ^{2}}\)
\(\displaystyle{ ------}\)
\(\displaystyle{ -4x+8}\)
\(\displaystyle{ -4x-8}\)
\(\displaystyle{ ------}\)
\(\displaystyle{ 0}\)
Czy ktoś mógłby mi pokazać jak to obliczyć??
\(\displaystyle{ (x ^{3}-2x ^{2}-4x+8):(x+2)=x ^{2}-4}\)
\(\displaystyle{ x ^{3}+2x ^{2}}\)
\(\displaystyle{ ------}\)
\(\displaystyle{ -4x+8}\)
\(\displaystyle{ -4x-8}\)
\(\displaystyle{ ------}\)
\(\displaystyle{ 0}\)
Czy ktoś mógłby mi pokazać jak to obliczyć??