Zanajdź wielomian znając x1

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
winfast29
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 340
Rejestracja: 27 wrz 2008, o 15:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniew
Podziękował: 199 razy

Zanajdź wielomian znając x1

Post autor: winfast29 »

Podać przykład wielomianu o współczynnikach całkowitych którego jednym z pierwiastków jest \(\displaystyle{ \sqrt{11- \sqrt{3} }}\)
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Zanajdź wielomian znając x1

Post autor: klaustrofob »

zrób najpierw takie zadanie: podaj przykł. wielom. o wsp. całk., którego jednym pierwiastkiem jest \(\displaystyle{ 11-\sqrt{3}}\). wskazówka: jest to trójmian kwadratowy. potem zamień w tym trójmianie x na x^2...
ODPOWIEDZ