wyznaczanie pierwiastka wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Laros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 17 paź 2009, o 20:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bieruń

wyznaczanie pierwiastka wielomianu

Post autor: Laros »

Witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań .

1.Na podstawie twierdzenia Bézout wyznacz pierwiastek wielomianu

\(\displaystyle{ W(x)=x^{3}-3x^{2}-2x+8}\)

2. Dany jest wielomian W, oblicz:

\(\displaystyle{ W(x)=3x^{5} -6x^{4}-2x^{3}+6x^{2}+2x-1}\)

\(\displaystyle{ W(-1)}\)
\(\displaystyle{ W(0)}\)
\(\displaystyle{ W(1)}\)

3.Mając dane wielomiany W i G wyznacz

1. \(\displaystyle{ H(x)=W(x)+G(x)}\)
2. \(\displaystyle{ P(x)=W(x)-G(x)}\)

\(\displaystyle{ W(x)=x^{5}+2x^{3}+4x^{2}}\)
\(\displaystyle{ G(x)=x^{3}-2x^{2}}\)

4.Mając dane wielomiany W i G oblicz wielomian

\(\displaystyle{ P(x)=W(x)-G(x)}\)
\(\displaystyle{ (x)=x^{5}+2x^{3}+4}\)
\(\displaystyle{ G(x)=x^{3}-2x^{2}+1}\)

5.Wielomian W podziel przez dwumian

\(\displaystyle{ (x+3)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x^{3}+4x^{2}+x-6}\)




Będę wdzięczny za rozwiązanie któregokolwiek z tych zadań Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
mathX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 648
Rejestracja: 1 lis 2008, o 15:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 116 razy

wyznaczanie pierwiastka wielomianu

Post autor: mathX »

1. Znasz treść tw. Bezout? To nie powinno być problemu.
2. Podstaw poszczególną wartość pod x
3., 4. Dodaj wielomiany i zredukuj wyrazy podobne
5. Pisemne dzielenie wielomianów lub schemat Hornera.
Laros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 17 paź 2009, o 20:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bieruń

wyznaczanie pierwiastka wielomianu

Post autor: Laros »

Ok 2 zrobiłem, pomyślę nad resztą
ODPOWIEDZ