wyznaczenie wspołccczynników a,b,c
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 15 lut 2006, o 14:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 4 razy
wyznaczenie wspołccczynników a,b,c
\(\displaystyle{ Wyznacz współczynniki ; a;b;c; aby W(x)-F(x)=H(x) gdy W(x)=2x ^{3}+ax+5x-3 ;F(x)=x ^{2}+bx+c;H(x)=2x ^{3}+4x-c}\)
- hubertwojtowicz
- Użytkownik
- Posty: 269
- Rejestracja: 29 wrz 2008, o 16:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa\Słupsk
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 32 razy
wyznaczenie wspołccczynników a,b,c
\(\displaystyle{ W(x)-F(x)=H(x)\\
2x ^{3}+ax+5x-3-(x ^{2}+bx+c)=2x ^{3}+4x-c\\
2x ^3-x^2+ax-bx+5x-3-c=2x ^{3}+4x-c\\
2x ^3-x^2+x(a-b+5)-3-c=2x ^{3}+4x-c\\}\)
"Wielomiany uważa się za równe, jeżeli mają one równe współczynniki przy odpowiadających sobie wyrazach."źródło:.
Zatem mamy sprzeczność. Nie ma takich współczynników, które dawałyby równość wielomianów
2x ^{3}+ax+5x-3-(x ^{2}+bx+c)=2x ^{3}+4x-c\\
2x ^3-x^2+ax-bx+5x-3-c=2x ^{3}+4x-c\\
2x ^3-x^2+x(a-b+5)-3-c=2x ^{3}+4x-c\\}\)
"Wielomiany uważa się za równe, jeżeli mają one równe współczynniki przy odpowiadających sobie wyrazach."źródło:.
Zatem mamy sprzeczność. Nie ma takich współczynników, które dawałyby równość wielomianów