Rownanie z parametrem.
- kamilloo250
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 9 paź 2009, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: DAleko:)
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 2 razy
Rownanie z parametrem.
Dla jakich wartosci parametru m rownanie \(\displaystyle{ x^{4}+(1-2m) x^{2}+ 2m^{2}+ \frac{1}{4}=0}\)
nie ma rozwiazan?
Prosze o pomoc.
nie ma rozwiazan?
Prosze o pomoc.
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Rownanie z parametrem.
Podstawienie \(\displaystyle{ t=x^2}\)
I jedziesz: \(\displaystyle{ \Delta<0}\) lub oba pierwiastki są ujemne (korzystasz ze wzorów pewnego pana o nazwisku na V)
Pozdrawiam.
I jedziesz: \(\displaystyle{ \Delta<0}\) lub oba pierwiastki są ujemne (korzystasz ze wzorów pewnego pana o nazwisku na V)
Pozdrawiam.
- kamilloo250
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 9 paź 2009, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: DAleko:)
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 2 razy
Rownanie z parametrem.
tak, z tym ze robilem to juz dwoma sposobami i kazdym wychodzi cos innego. moglbys zrobic to zadanie i podac odpowiedz- ile ci wyjdzie. bylbym wdzieczny.
bo z delty wyhcodzi mi zbior dla \(\displaystyle{ m \in (- \infty ,-1) \cup (1, + \infty )}\) a gdy jade ze wzorow vieta wychodzi ze \(\displaystyle{ m \in R}\)-- 17 paź 2009, o 14:53 --ale gdy podstawie za m liczbe np.\(\displaystyle{ - \frac{1}{2}}\) to wowczas jest rozwiazanie czyli R nie moze byc chyba
bo z delty wyhcodzi mi zbior dla \(\displaystyle{ m \in (- \infty ,-1) \cup (1, + \infty )}\) a gdy jade ze wzorow vieta wychodzi ze \(\displaystyle{ m \in R}\)-- 17 paź 2009, o 14:53 --ale gdy podstawie za m liczbe np.\(\displaystyle{ - \frac{1}{2}}\) to wowczas jest rozwiazanie czyli R nie moze byc chyba
- kamilloo250
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 9 paź 2009, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: DAleko:)
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 2 razy
Rownanie z parametrem.
bo w odpowiedziach na koncu ksiazki pisze ze \(\displaystyle{ m \in R}\) ale przeciez to jest nie mozliwe bo np dla liczby \(\displaystyle{ - \frac{1}{2}}\) funkcja bedzie miala rozwiazanie. jak moglbys kolego to wes gdzies w zeszycie rozwiaz to rownanie to naprawde kwestia minuty a dla mnie sprawa wazna.
-- 17 paź 2009, o 19:27 --
\(\displaystyle{ delta<0}\)
\(\displaystyle{ t^2 + (1-2m)t + 2m^{2} + \frac{1}{4} = 0}\)
\(\displaystyle{ delta=(1-2m) ^{2}-4(2m ^{2} + \frac{1}{4} )}\)
\(\displaystyle{ delta=-4m ^{2} -4m<0}\)
i wychodzi zbior \(\displaystyle{ m \in (- \infty , -1) \cup (0, \infty )}\)
ale gdy dam zalozenie ze \(\displaystyle{ t1*t2>0}\) (bo kazde t musi byc mniejsze od zera czyli ich iloczyn bedzie dodatni) to wychodzi ze \(\displaystyle{ m \in R}\)
ale dla np \(\displaystyle{ m=- \frac{1}{2}}\) jest rozwiazanie czyli te R nie moze byc chyba co nie.
i jescze moje takie pytanie z innej troche beczki.
kiedy daje zalozenie
\(\displaystyle{ \begin{cases}delta>0 \\t1*t2>0 \end{cases}}\) to te warunki musza byc spelnione jednoczesnie co nie. bo gdybym dal te warunki do zadania to z jednego wyszedl by ten zbior a z drugiego Zbior liczb rzeczywistych ale tu musi byc ich czesc wspolna czyli to bedzie ten zbior bo to jest ich czesc wspolna co nie?
-- 17 paź 2009, o 19:27 --
\(\displaystyle{ delta<0}\)
\(\displaystyle{ t^2 + (1-2m)t + 2m^{2} + \frac{1}{4} = 0}\)
\(\displaystyle{ delta=(1-2m) ^{2}-4(2m ^{2} + \frac{1}{4} )}\)
\(\displaystyle{ delta=-4m ^{2} -4m<0}\)
i wychodzi zbior \(\displaystyle{ m \in (- \infty , -1) \cup (0, \infty )}\)
ale gdy dam zalozenie ze \(\displaystyle{ t1*t2>0}\) (bo kazde t musi byc mniejsze od zera czyli ich iloczyn bedzie dodatni) to wychodzi ze \(\displaystyle{ m \in R}\)
ale dla np \(\displaystyle{ m=- \frac{1}{2}}\) jest rozwiazanie czyli te R nie moze byc chyba co nie.
i jescze moje takie pytanie z innej troche beczki.
kiedy daje zalozenie
\(\displaystyle{ \begin{cases}delta>0 \\t1*t2>0 \end{cases}}\) to te warunki musza byc spelnione jednoczesnie co nie. bo gdybym dal te warunki do zadania to z jednego wyszedl by ten zbior a z drugiego Zbior liczb rzeczywistych ale tu musi byc ich czesc wspolna czyli to bedzie ten zbior bo to jest ich czesc wspolna co nie?
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Rownanie z parametrem.
A gdy \(\displaystyle{ t_1}\) i \(\displaystyle{ t_2}\) są większe od \(\displaystyle{ 0}\), to ich iloczyn nie jest dodatni? Musisz dodać warunek \(\displaystyle{ t_1 + t_2 <0}\)ale gdy dam zalozenie ze \(\displaystyle{ t1*t2>0}\) (bo kazde t musi byc mniejsze od zera czyli ich iloczyn bedzie dodatni)
Nie. Nawet jak opisujesz rozwiązanie (przynajmniej ja to formułuję) to używamy spójnika "lub". Albo delta jest mniejsza od zera, albo oba pierwiastki \(\displaystyle{ t_1\ i\ t_2}\) są mniejsze od \(\displaystyle{ 0}\). Jakbyś połączył to warunkiem, to wyszłaby Ci pewnego rodzaju sprzeczność, bo:to te warunki musza byc spelnione jednoczesnie co nie.
\(\displaystyle{ \begin{cases} \Delta<0 \\t_1 \cdot t_2>0 \\ t_1 +t_2<0 \end{cases}}\)
oznacza, że "równanie nie posiada pierwiastków i posiada oba pierwiastki ujemne"
- kamilloo250
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 9 paź 2009, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: DAleko:)
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 2 razy
Rownanie z parametrem.
to te warunki musza byc spelnione jednoczesnie co nie.
a przypadkiem w ukladzie rownan nie wystepuje tylko spojnik "i" czyli koniunkcja. mozesz nawet sprawdzic na wikipedii, jest bo sprawdzalem. to oznacza ze wszystkie warunki musza byc spelnione jednoczesnie.Nie. Nawet jak opisujesz rozwiązanie (przynajmniej ja to formułuję) to używamy spójnika "lub".
PS. na tym temacie na naszym forum (https://www.matematyka.pl/8560.htm) tez zakladali 3 zalozenia i bym nawet komentarz ze czesc wspolna spelnia warunki
.czesc wspolna tych warunkow daje ostateczne rozwiazanie zadania
Aha i mam jescze pytanie odnosnie tej stronki co podalem i tego zadania- dlaczego oni zakladali ze delta musi byc wieksza ALBO ROWNA 0?? przeciez r. kwadratowe ma 2 rozwiazania tylko wtedy gdy delta jest wieksza od zera???(bo delta=0 jest 1 rozw.)
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Rownanie z parametrem.
Zgadza się. Tylko gdzie Ty robisz układ równań? Jedyny to przy założeniu, że pierwiastki są mniejsze od zera.a przypadkiem w ukladzie rownan nie wystepuje tylko spojnik "i" czyli koniunkcja.
Tam było polecenie: pierwiastki istnieją i oba są dodatnie.tez zakladali 3 zalozenia i bym nawet komentarz ze czesc wspolna spelnia warunki
Bo to poniekąd kwestia umowna. Gdy \(\displaystyle{ \Delta}\) wychodzi zero to mamy jeden pierwiastek, ale jest to pierwiastek podwójny. Niemniej jednak ja bym założył, że \(\displaystyle{ \Delta >0}\). Najlepiej gdy w treści zadania jest określone, że mają to być "dwa różne pierwiastki dodatnie".Aha i mam jescze pytanie odnosnie tej stronki co podalem i tego zadania- dlaczego oni zakladali ze delta musi byc wieksza ALBO ROWNA 0??
Wracając do zadania:
przy podstawieniu \(\displaystyle{ x^2=t}\) równanie nie ma rozwiązań, gdy:
\(\displaystyle{ \Delta _t <0}\) lub pierwiastki istnieją, ale oba są ujemne.
- kamilloo250
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 9 paź 2009, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: DAleko:)
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 2 razy
Rownanie z parametrem.
miki999, Aha dzieki za wszystko. i ostatecznie to te rozw. \(\displaystyle{ m \in R}\) jest dobre??
- kamilloo250
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 9 paź 2009, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: DAleko:)
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 2 razy
Rownanie z parametrem.
tak sprawdzilem na wszystko zaraz ci podam co wyszlo
\(\displaystyle{ m \in R}\) dla t1*t2>0
\(\displaystyle{ m \in (- \infty ,-1) \cup (0,+ \infty )}\) dla delta<0
\(\displaystyle{ m \in (- \infty , \frac{1}{2} )}\) dla t1+t2<0
\(\displaystyle{ m \in R}\) dla t1*t2>0
\(\displaystyle{ m \in (- \infty ,-1) \cup (0,+ \infty )}\) dla delta<0
\(\displaystyle{ m \in (- \infty , \frac{1}{2} )}\) dla t1+t2<0
Ostatnio zmieniony 18 paź 2009, o 16:38 przez kamilloo250, łącznie zmieniany 1 raz.
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Rownanie z parametrem.
Nie prawda.
Czyli z deltą nie jest zbiór liczb rzeczywistych.\(\displaystyle{ delta=-4m ^{2} -4m<0}\)
i wychodzi zbior \(\displaystyle{ m \in (- \infty , -1) \cup (0, \infty )}\)
- kamilloo250
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 9 paź 2009, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: DAleko:)
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 2 razy
Rownanie z parametrem.
a sory juz tyle razy to pisze ze mi sie pomieszalo xD-- 18 paź 2009, o 16:38 --juz poprawilem, bo tylko zle dopasowalem zbiory
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Rownanie z parametrem.
Zależność: \(\displaystyle{ t_1}\) i \(\displaystyle{ t_2}\) są mniejsze od \(\displaystyle{ 0}\) określa zależność:
\(\displaystyle{ \begin{cases} m \in R \\ m \in (- \infty , \frac{1}{2} ) \end{cases}}\)
Natomiast brak pierwiastków:
\(\displaystyle{ m \in (- \infty ,-1) \cup (0,+ \infty )}\)
Należy wysunąć odpowiednie wnioski.
\(\displaystyle{ \begin{cases} m \in R \\ m \in (- \infty , \frac{1}{2} ) \end{cases}}\)
Natomiast brak pierwiastków:
\(\displaystyle{ m \in (- \infty ,-1) \cup (0,+ \infty )}\)
Należy wysunąć odpowiednie wnioski.
- kamilloo250
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 9 paź 2009, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: DAleko:)
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 2 razy
Rownanie z parametrem.
aaaa xD juz wiem z tego ukladu rownan musi byc czsc wspolna czyli w tym przypadku zbior taki jak ten drugi w ukladzie i do tego zbior ze spojnikiem lub ten dla delty dzieki za pomoc teraz juz wszystko rozumiem xD czyli ostatecznie m nalezy do R