monotoniczość funkcji

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
MnMK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 219
Rejestracja: 4 wrz 2009, o 19:46
Płeć: Kobieta
Podziękował: 25 razy

monotoniczość funkcji

Post autor: MnMK »

Treść zadania brzmi monotonicznosć funkcji: \(\displaystyle{ f(x)= \frac{x-1}{x+2}}\) \(\displaystyle{ x \in (- \infty;-2)}\)

ale tak naprawdę to nie wiem jak zabrać się za ten ułamek, brutalnie go tak zostawić i wyliczać czy da się to uprościć?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

monotoniczość funkcji

Post autor: miki999 »

Treść zadania brzmi monotonicznosć funkcji
To za wiele ta treść zadania nie mówi.

Jeżeli Ci to pomoże, to:
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{x-1}{x+2}= \frac{x+2-3}{x+2}=1- \frac{3}{x+2}}\)
możesz to teraz narysować, określić monotoniczność, obliczyć granicę, czy co tam Ci się wymarzy.
MnMK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 219
Rejestracja: 4 wrz 2009, o 19:46
Płeć: Kobieta
Podziękował: 25 razy

monotoniczość funkcji

Post autor: MnMK »

Uuuu to teraz jest jeszcze gorzej, bo trudnej mi jest udowodnić że \(\displaystyle{ f(x _{2} )>f(x _{1} ) \rightarrow x _{2}>x _{1}}\)
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

monotoniczość funkcji

Post autor: miki999 »

Dlaczego?

\(\displaystyle{ 1- \frac{3}{x_2 +2}> 1- \frac{3}{x_1 +2}}\)
z tego szybko leci następnik implikacji (o ile to oznacza ta Twoja strzałeczka). Pamiętaj, że rozważasz liczby ujemne.
MnMK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 219
Rejestracja: 4 wrz 2009, o 19:46
Płeć: Kobieta
Podziękował: 25 razy

monotoniczość funkcji

Post autor: MnMK »

i na tym mogę zakończyć swoje obliczenia na tym równaniu tylko wyznaczyć kiedy jest rosnąca a kiedy malejąca?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

monotoniczość funkcji

Post autor: miki999 »

Jeżeli masz do udowodnienia: \(\displaystyle{ f(x _{2} )>f(x _{1} ) \Rightarrow x _{2}>x _{1}}\)
to musisz udowodnić, że z nierówności:
\(\displaystyle{ 1- \frac{3}{x_2 +2}> 1- \frac{3}{x_1 +2}}\)
w przedziale \(\displaystyle{ x \in (- \infty;-2)}\), wynika, że \(\displaystyle{ x _{2}>x _{1}}\)
MnMK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 219
Rejestracja: 4 wrz 2009, o 19:46
Płeć: Kobieta
Podziękował: 25 razy

monotoniczość funkcji

Post autor: MnMK »

Wiem wiem, dziękuję -- 17 paź 2009, o 00:21 --Wiem wiem, dziękuję
ODPOWIEDZ