Miejsce zerowe funkcji
Miejsce zerowe funkcji
Zrobiłam zadanie do połowy, bo nie wiem co zrobić z pewnym równaniem, bardzo prosze o sprawdzenie i wskazówki
Wyznacz miejsca zerowe funkcji:
\(\displaystyle{ f(x) = \frac{x ^{4}+x ^{2} +6x-8}{ \sqrt{|x-1|-3} }}\)
Wyznaczyłam dziedzinę funkcji \(\displaystyle{ x >4}\)
Następnie doszłam do równania \(\displaystyle{ \frac{x ^{4}+x ^{2}+6x -8 }{x-4} =0}\) i w tym momencie mam pytanie, mam pomnożyć rwnanie przez x-4 czy zrobić tak \(\displaystyle{ (x ^{4}+x ^{2}+6x -8) (x-4)}\)
Kiedy się robi tym pierwszym sposobem, a kiedy drugim?
Wyznacz miejsca zerowe funkcji:
\(\displaystyle{ f(x) = \frac{x ^{4}+x ^{2} +6x-8}{ \sqrt{|x-1|-3} }}\)
Wyznaczyłam dziedzinę funkcji \(\displaystyle{ x >4}\)
Następnie doszłam do równania \(\displaystyle{ \frac{x ^{4}+x ^{2}+6x -8 }{x-4} =0}\) i w tym momencie mam pytanie, mam pomnożyć rwnanie przez x-4 czy zrobić tak \(\displaystyle{ (x ^{4}+x ^{2}+6x -8) (x-4)}\)
Kiedy się robi tym pierwszym sposobem, a kiedy drugim?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Miejsce zerowe funkcji
\(\displaystyle{ \frac{x ^{4}+x ^{2} +6x-8}{ \sqrt{|x-1|-3} } \neq \frac{x ^{4}+x ^{2}+6x -8 }{x-4}}\)
'Zamiana' ilorazu na iloczyn jest stosowana przy rozwiązywaniu nierówności.
'Zamiana' ilorazu na iloczyn jest stosowana przy rozwiązywaniu nierówności.
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Miejsce zerowe funkcji
Zapewne tego:
Zgubiony został pierwiastek w mianowniku.Następnie doszłam do równania \(\displaystyle{ \frac{x ^{4}+x ^{2}+6x -8 }{x-4} =0}\)
Miejsce zerowe funkcji
miki999 pisze:Zapewne tego:Zgubiony został pierwiastek w mianowniku.Następnie doszłam do równania \(\displaystyle{ \frac{x ^{4}+x ^{2}+6x -8 }{x-4} =0}\)
ok ale to nie ma większogo znaczenia przy dalszych obliczeniach bo potem i tak mnoże przez mianownik, prawda?
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Miejsce zerowe funkcji
Oczywiście to, o czym pisze nmn wynika, z:ok ale to nie ma większogo znaczenia przy dalszych obliczeniach bo potem i tak mnoże przez mianownik, prawda?
wyrażenie \(\displaystyle{ \frac{a}{b}}\) jest równe \(\displaystyle{ 0}\), gdy \(\displaystyle{ a=0}\) (oraz \(\displaystyle{ b \neq 0}\)).