Mam takie równanie:
\(\displaystyle{ 1+3*sin^{2}x=3*sinx+sin^{3}x}\)
Jak to pogrupować?? Nie mogę sobie poradzić - podstawiam \(\displaystyle{ t}\) jako \(\displaystyle{ sinx}\) i dalej nie mogę tego zrobić
Wielomian 3 stopnia
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Wielomian 3 stopnia
\(\displaystyle{ t\in}\)
\(\displaystyle{ 1+3t^{2}=3t+t^{3}}\)
\(\displaystyle{ 0=t^{3}-3t^{2}+3t-1}\)
\(\displaystyle{ 0=(t-1)^{3}}\)
....
\(\displaystyle{ 1+3t^{2}=3t+t^{3}}\)
\(\displaystyle{ 0=t^{3}-3t^{2}+3t-1}\)
\(\displaystyle{ 0=(t-1)^{3}}\)
....