Wyznacz współczynniki wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 29 sie 2008, o 20:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 4 razy
Wyznacz współczynniki wielomianu
Wyznacz współczynniki a, b, c wielomianu \(\displaystyle{ V(x) = ax^{3} + bx^{2} + cx}\), jeżeli V(1) = 1 i V(2) = 4. A następnie podaj wszystkie pierwiastki tego wielomianu. Ciekaw jestem waszego rozwiązania.
Wyznacz współczynniki wielomianu
\(\displaystyle{ x}\) wyciągasz przed nawias. A pozniej masz funkcje kwadratową w nawiasie. Chyba wiadomo co z nią zrobic, nie?
Wyznacz współczynniki wielomianu
Przy takich warunkach tworzysz układ równań. Masz dwa rownania i 3 niewiadome. Co o takim układzie mozesz powiedziec?
Wyznacz współczynniki wielomianu
Rozpisałeś sobie ten układ ? Bo z tego układu tak wynika. Bo mając tylko te dwie informacje precyzyjnego rozwiązania nie znajdziemy. Przykro mi. Może czegos nie widzę, ale to już kwestia mojej głupoty Więc mozesz mnie oświecić
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 29 sie 2008, o 20:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 4 razy
Wyznacz współczynniki wielomianu
A no właśnie ja znalazłem metodę na znalazienie w tego typu problemach 3 równania. Siedziałem dzisiaj 6 godzin nad podobnym przykładem. I wyszło mi, że:
\(\displaystyle{ V(-1) = V(1) - 2(a+c)}\)
Po przekształceniach doszedłem do równania numer 3:
\(\displaystyle{ a+c=0,5}\)
Co myślisz o tym sposobie... po wielu trudach udało mi się w końcu rozwiązać trudniejszy przykład.
\(\displaystyle{ V(-1) = V(1) - 2(a+c)}\)
Po przekształceniach doszedłem do równania numer 3:
\(\displaystyle{ a+c=0,5}\)
Co myślisz o tym sposobie... po wielu trudach udało mi się w końcu rozwiązać trudniejszy przykład.
Wyznacz współczynniki wielomianu
\(\displaystyle{ V(-1) = V(1) - 2(a+c)}\)
No nie wiem skąd to się wzięło po pierwsze.
Mozesz sobie poszukaj kliku rozwiązan tego problemu(bo jest ich nieskonczenie wiele). Chyba, ze dodamy jakies informacje do zadania to wtedy sprawa będzie wyglądała inaczej
No nie wiem skąd to się wzięło po pierwsze.
Mozesz sobie poszukaj kliku rozwiązan tego problemu(bo jest ich nieskonczenie wiele). Chyba, ze dodamy jakies informacje do zadania to wtedy sprawa będzie wyglądała inaczej
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 29 sie 2008, o 20:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 4 razy
Wyznacz współczynniki wielomianu
Opisze jak do tego doszedłem:
\(\displaystyle{ V(1) = a +b +c = 1
V(-1) = -a + b - c
V(-1) = V(1) - 2(a+c) = a +b +c - 2a - 2c = -a +b - c}\)
Widzisz już to?
Teraz w miejsce V(1) podstawiłem 1.
\(\displaystyle{ V(-1) = V(1) -2(a+c)}\)
\(\displaystyle{ V(-1) = 1-2(a+c)}\)
\(\displaystyle{ 1 = 2(a+c)}\)
No i tylko obustronnie przez dwa. Co o tym myślisz?-- 16 października 2009, 14:33 --Bynajmniej po rozwiązaniu tego układu równań wyszły mi te współczynniki i ten wielomian spełniał wszystkie warunki.
\(\displaystyle{ V(1) = a +b +c = 1
V(-1) = -a + b - c
V(-1) = V(1) - 2(a+c) = a +b +c - 2a - 2c = -a +b - c}\)
Widzisz już to?
Teraz w miejsce V(1) podstawiłem 1.
\(\displaystyle{ V(-1) = V(1) -2(a+c)}\)
\(\displaystyle{ V(-1) = 1-2(a+c)}\)
\(\displaystyle{ 1 = 2(a+c)}\)
No i tylko obustronnie przez dwa. Co o tym myślisz?-- 16 października 2009, 14:33 --Bynajmniej po rozwiązaniu tego układu równań wyszły mi te współczynniki i ten wielomian spełniał wszystkie warunki.
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 14:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 4 razy
Wyznacz współczynniki wielomianu
masło maślane jak dla mnie.. ale mogę się mylić.
W tego typu zadaniach ( trzy niewiadome, dwa równania ) na lekcjach wstawialiśmy po prostu dowolny współczynnik jako 1.
W tego typu zadaniach ( trzy niewiadome, dwa równania ) na lekcjach wstawialiśmy po prostu dowolny współczynnik jako 1.
Wyznacz współczynniki wielomianu
No spoko.(tam na obliczenia nawet nie zerkam) Ale do niczego to nie prowadzi. Pierwiastki ten wielomian ma trzy a wspołczynniki mozemy dobrac na nieskonczenie wiele sposobów.
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 29 sie 2008, o 20:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 4 razy
Wyznacz współczynniki wielomianu
W sumie już widzę błędy, a już się cieszyłem, że moja metoda zadziałała. No, ale coś w tym musi być, bo inne zadanie w ten sposób rozwiązałem. Hmmm. nie wiem muszę nad tym posiedzieć, ale juz mi tutaj coś nie gra.-- 16 października 2009, 14:43 --Nie no rzeczywiście, to że się udało, to był tylko szczęśliwy zbieg okoliczności... To tylko metoda na obliczenie jednego z wielu rozwiązań... I cała euforia przeminęła