Mam problem z tymi przykładami:
a)\(\displaystyle{ x^4+1}\)
b)\(\displaystyle{ x^4+324}\)
c)\(\displaystyle{ x^4+x^2+1}\)
d)\(\displaystyle{ x^3+3x+2}\)
Z góry dzięki za pomoc...starałem coś z nimi wykombinować ale nic do głowy mi nie przychodzi jakimi metodami się je rozwiązuje:):)
Rozkładanie wielomianów na czynniki
Rozkładanie wielomianów na czynniki
Ostatnio zmieniony 16 paź 2009, o 10:57 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 564
- Rejestracja: 30 lip 2009, o 09:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 122 razy
Rozkładanie wielomianów na czynniki
b)
\(\displaystyle{ x^4 + 324 = x^4 + 4 \cdot 9^2}\)
Dalej z tozsamosci Sophie Germain:
\(\displaystyle{ x^4 + 4 \cdot 9^2 = (x^2+2 \cdot x \cdot 9 + 2 \cdot 9^2) \cdot (x^2-2 \cdot x \cdot 9 + 2 \cdot 9^2)=...}\)
\(\displaystyle{ x^4 + 324 = x^4 + 4 \cdot 9^2}\)
Dalej z tozsamosci Sophie Germain:
\(\displaystyle{ x^4 + 4 \cdot 9^2 = (x^2+2 \cdot x \cdot 9 + 2 \cdot 9^2) \cdot (x^2-2 \cdot x \cdot 9 + 2 \cdot 9^2)=...}\)
- kamilloo250
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 9 paź 2009, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: DAleko:)
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 2 razy
Rozkładanie wielomianów na czynniki
a)
\(\displaystyle{ (x^{2} + 1) ^{2} - 2x ^{2}}\)
i dalej dasz rade xD
\(\displaystyle{ (x^{2} + 1) ^{2} - 2x ^{2}}\)
i dalej dasz rade xD