Dane jest równanie x-y-xy+1=5. Przekształć lewą stronę tego równania do postaci iloczynowej i rozwiąż równanie dla x, y in N.
Proszę o pomoc z tym zadaniem
równanie z dwoma niewiadomymi
- Hilda
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 10 wrz 2009, o 15:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 10 razy
równanie z dwoma niewiadomymi
\(\displaystyle{ x - y - xy + 1 = 5
x(1-y) + (1-y)=5
(x+1)(1-y)=5}\)
Piątka jest liczbą pierwszą, więc ma tylko dwa dzielniki. Masz możliwe takie sytuacje:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 1-y=5 \\ x+1=1 \\ x,y \in N \end{cases} \vee \begin{cases} 1-y=1 \\ x+1=5 \\ x,y \in N\end{cases} \vee \begin{cases} 1-y=-5 \\ x+1=-1 \\ x,y \in N \end{cases} \vee \begin{cases} 1-y=-1 \\ x+1=-5 \\ x,y \in N \end{cases}}\)
Rozwiązujesz, koniec zadania.
x(1-y) + (1-y)=5
(x+1)(1-y)=5}\)
Piątka jest liczbą pierwszą, więc ma tylko dwa dzielniki. Masz możliwe takie sytuacje:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 1-y=5 \\ x+1=1 \\ x,y \in N \end{cases} \vee \begin{cases} 1-y=1 \\ x+1=5 \\ x,y \in N\end{cases} \vee \begin{cases} 1-y=-5 \\ x+1=-1 \\ x,y \in N \end{cases} \vee \begin{cases} 1-y=-1 \\ x+1=-5 \\ x,y \in N \end{cases}}\)
Rozwiązujesz, koniec zadania.
równanie z dwoma niewiadomymi
Dzięki za pomoc ale jak pisze że x i y należą do N to pod uwagę biorę tylko te dwa pierwsze układy równań czy nie?
- Hilda
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 10 wrz 2009, o 15:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 10 razy
równanie z dwoma niewiadomymi
Tak, musisz sprawdzić, czy wynik, który Ci wyszedł spełnia warunek większych od zera. Dla wszystkich wyników.
Tak jak na przykład wychodzi Ci w pierwszym, że \(\displaystyle{ y=-4}\), to już cały przypadek odrzucasz.
Powodzenia
Tak jak na przykład wychodzi Ci w pierwszym, że \(\displaystyle{ y=-4}\), to już cały przypadek odrzucasz.
Powodzenia
równanie z dwoma niewiadomymi
Dzięki wyszło mi (0;-4) (4;0) (-2;6) (-6;2) więc wybrałam tylko ten drugi przypadek czyli (4;0)