Wyznaczanie wzoru wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
gebaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 14 paź 2009, o 18:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Wyznaczanie wzoru wielomianu

Post autor: gebaa »

Witam. Mam problem z jednym zadaniem które brzmi:
Pierwiastkami wielomianu są liczby \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ -1}\).Wielomian ten podzielny jest przez \(\displaystyle{ x+5}\). Napisz wzór tego wielomianu jeśli wiadomo, że do wykresu należy punkt \(\displaystyle{ A(-2,18)}\).
Wyznacz parametry a i b tak aby \(\displaystyle{ W(x)=P(x)}\) jeśli \(\displaystyle{ P(x)=2x^{3} + (a-b)x ^{2} - 2x + b}\)
Z góry dzięki za pomoc.
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1996
Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 247 razy

Wyznaczanie wzoru wielomianu

Post autor: xanowron »

Szukany wielomian to \(\displaystyle{ W(x)}\) i jest 3 stopnia? Nie podałeś tego, a to ważne.

Jeżeli wielomian jest podzielny przez \(\displaystyle{ x+5}\) to \(\displaystyle{ W(-5)=0}\)

Można więc zapisać w postaci iloczynowej \(\displaystyle{ W(x)=a(x-1)(x+1)(x+5)}\)
Teraz korzystając z punktu liczysz współczynnik \(\displaystyle{ a}\) i potem przy \(\displaystyle{ W(x)=P(x)}\) porównujesz współczynniki przy odpowiednich potęgach iksa.
gebaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 14 paź 2009, o 18:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Wyznaczanie wzoru wielomianu

Post autor: gebaa »

xanowron pisze: Można więc zapisać w postaci iloczynowej \(\displaystyle{ W(x)=a(x-1)(x+1)(x+5)}\)
A co dalej z tym wielomianem?
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1996
Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 247 razy

Wyznaczanie wzoru wielomianu

Post autor: xanowron »

Przeczytałeś ostatnie dwie linijki czy chcesz gotowca?
gebaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 14 paź 2009, o 18:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Wyznaczanie wzoru wielomianu

Post autor: gebaa »

xanowron pisze:Przeczytałeś ostatnie dwie linijki czy chcesz gotowca?
Przeczytałem ale nie wiem co mam zrobić. \(\displaystyle{ W(x)=a(x-1)(x+1)(x+5)}\)
Mam pod \(\displaystyle{ x}\) podstawić \(\displaystyle{ -5}\)?
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1996
Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 247 razy

Wyznaczanie wzoru wielomianu

Post autor: xanowron »

xanowron pisze:...zapisać w postaci iloczynowej \(\displaystyle{ W(x)=a(x-1)(x+1)(x+5)}\)
Teraz korzystając z punktu liczysz współczynnik \(\displaystyle{ a}\)...
gebaa pisze:...wiadomo, że do wykresu należy punkt \(\displaystyle{ A(-2,18)}\)...
Widzisz teraz lepiej? Wiesz o jakim punkcie mówię?
ODPOWIEDZ